Sunday, August 7, 2011

Tertunai hajat dihati

Hai semua. Masa berlalu dgn pantas kan? dah hampir seminggu kita berpuasa.Alhamdulillah sy mampu bertahan lagi setakat ini. Bb dlm perut nih mmg baik tak byk ragam. Tp sy perasaan selepas berbuka dia mcm aktif sket huhu..skali skala terasa mcm ada rerama dlm perut. Tak taw camner nk gambarkan tapi mcm gitu2 lah hehe..

Hari nih tertunai hajat dihati sy yg nak mkn bubur lambuk dan popiah basah. Daging yg hb beli last week siap2 sy rebus pagi tadi yerla takut tak sempat bila blk dr kerja arinih. Hari ni plak ada trainning E-Report card kat sekolah. Hm, hated to work in saturday :(( tapi nk uat camno dah kerja namanyakan. Plan nk ke kedai Bake With Yen selepas sekolah. Nak 'usha' (pujuk) cik abg beli mould agar2 n puding yg cantik2 kt situ ehek ;P teruja plak tgk blogers yg lain buat puding, agar2 n talam dgn bentuk2 yg cantik dan menarik. Bahan2 buat kuih raya pun nmpknya dh kehabisan stok. Mungkin survey brg2 n harga dulu  n compare dgn kedai2 bhn kek dan biskut yg lain di sekitar KL sbb Fida biasanya bakar cookies n cakes seminggu bfr raya. Bukan apa nnt cookies n cakes tuh masih segar lagi bila menjelang hari raya.


Resepi Popiah Basah (terima kasih pd kak Besah yg sudi share resepi ini di myresepi)

Bahan-bahan ( 12 - 15 keping kulit popia )
(a)Inti:
  • 5 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih - dihiris
  • segenggam udang kering - dicuci & kisar dgn bawang
  • sebatang lobak merah - disagat
  • 5 helai kacang panjang - dipotong 1 cm
  • timun - disagat 
  • 1/4 biji sengkuang - disagat [sayur-sayuran boleh diubah ikut citarasa masing]
(b) Bahan2 utk kulit:
  • 2 cawan tepung gandum
  • sebiji telur, 1 sudu makan cuka, 1 sudu makan minyak masak, 1 sudu teh rata garam & air secukupnya.
(c)Bahan utk sos:
  • 20 tangkai cili kering, 5 ulas bawang putih, 2 sudu makan bawang goreng - dikisar
  • 1 sudu kicap manis, 2 sudu sos tiram, 1/2 cawan air asam jawa, gula melaka secukupnya, garam secukup rasa.
Cara-cara
1-Masak inti; panaskan sedikit minyak, tumis bawang hiris hingga layu, masukkan udang kering dan tumis hingga kering.
masukkan carrot, & kacang panjang.Msk ngn api besar dan pantas supaya x berair. Last skali masukkan sengkuang dan timun. Suaikan rasa garamnya dan angkat - ketepikan.
2-Masak sos; campurkan semua bahan dlm periuk bersama 1 cawan air. masak hingga pekat sambil disuaikan asam garamnya. ikutlah selera masing2 ya..
3-Membuat kulit; gaul sebati semua bahan menggunakan hand whisk/senduk. adunan hendaklah pekat/kental seperti adunan cekodok/cucur/jemput2.
PERAP 3,4 jam.
4-Setelah diperap, panaskan kuali dgn api perlahan (Fida guna non stick pan saiz yg besar)
5-Angkat kuali dari api, letak tepi tungku,dgn tangan ambil sejemput besar adunan lalu di lenserkan atas kuali dgn cepat & nipis.Mmg mula2 sgt panas tapi lama2 ok ;) bawa/tarik adunan serata kuali. (bnda ni kena praktis la..hehe.. tp sbnarnya senang je..)
6-Adunan yg lebih tu kaut & masukkan balik dlm mangkuk brsama yg lain. Jika terlalu panas, sengetkan kuali, kaut ngn sudu lebihan doh tu.
7-Lepas tu letakkan kembali kuali atas api, masa ni boleh jika nk kuat kan skit api.. skit je tau.. biar beberapa minit, lalu blhlah diangkat.
8-Buatlah sampai habis.
9-Ambil sekeping kulit popia, sapukan sos keatasnya.. jgn banyak2..nnti lencun kulit tu n pedas sgt plak hehe.. isikan inti, lalu gulung lah ikut citarasa/kreativiti masing2..


Bubur Lambok Ramadhan


Org Johor sambal kicap manis mmg takleh miss! ;)

Bahan-bahan: [untuk 6-8 orang]
  • 1 cawan beras
  • 3 cawan air
  • 4-5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 2-3 sudu besar rempah kurma
  • sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
  • 1 mangkuk daging/ atau lebih -ikut selera masing masing (dihiris nipis)
  • secawan kacang kuda yg telah direndam semalaman
  • 1/2 cawan santan
  • minyak untuk menumis
  • daun ketumbar (hiasan)
  • bawang goreng (hiasan)
  • garam & gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang. Kemudia masukkan bawang, bawang putih & halia yang telah dia kisar bersama.
  2. Bila dah naik bau, masukkan rempah kurma. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
  3. Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging dah beras masak.
  4. Bila bubur dah masak..masukkan santan, rasa garam gula, & masak lagi sehingga mendidih.
Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar




No comments: