Monday, August 8, 2011

Talam oh Talam

Assalamualaikum semua :) Esk dah masuk minggu kedua kita berpuasa. Cepat sungguh masa berlalu. Hm..sy dah dilanda Monday blues...malasnya nak kerja esk hehe..terasa nak dok umah jd housewife jerk. Tp nnt dh dok umah boring plak sbb dah biasa berkerjaya. Nak tak nak terpaksalah mengagahkan diri ke tmpt kerja. Nanti dah masuk hari Rabu hilanglah mood tak best nih. Sebab dah nak ari Jumaatkan huhu ;P [Kalo dh sampai ari Jumaat esknya Sabtu dah cuti,YaY!]
Ok sy nak berkongsi resepi berasakan sotong dan kacang hijau pd entry kali nih. Sebenarnya pertama kali sy try buat talam, alhamdulillah menjadi talam lapis kacang hijau sy. Kebetulan pula colleague sy memberikan gula kabung (seperti gula melaka) yg dibawanya dr Terengganu. So sy pun gunakanlah dlm ramuan kuih talam ini. Harum jer bau gula kabung nie.

 Resepi sotong tu plak gara2 Isnin lepas p beli sotong sumbat masak sos masam manis tp harga seketul sotong (yg saiz sederhana) ialah RM1.50! Mahal sungguh. Hb kata baik masak sendiri. Itu yg sy msk resepi sotong sumbat hari nih. Tp sy buat style gulai lemak cili api. Sotong tu plak sy sumbatkan dgn telur ikan. Pagi tadi ke pasar tgk2 ada byk telur ikan. Apa lagi dpt idea nk sumbatkan dlm sotong.





Kuih lapis kacang hijau
Bahan A
200 gm tepung kacang hijau
50 gm tepung hoon kwee
40 gm tepung kanji>>Tepung Ubi>>Tapioca starch
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna hijau
Bahan B
300 gm gula melaka
100 gm gula halus
2 helai daun pandan
800ml santan pekat KARA
400 ml air
Loyang 9" empat segi

Cara-cara:
1-Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
2-Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
3-Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
4-Setiap bahagian pula dibahagi kepada dua. Tuangkan satu bahagian warna hijau dan kukus selama 10 minit.
5-Apabila masak ambil satu bahagian warna asal dan tuangkan keatas lapisan pertama tadi. Kukus selama 10 minit lagi. Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan. Sekiranya selepas 15 minit terdapat takungan air dipermukaan lapisan hendaklah dikeluarkan air tersebut. ini adalah kerana mendapan kacang hijau dan air dari kukusan yang terbentuk dipermukaannya. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air dari menitik.
6-Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 25minit sehingga masak

No comments: