Tuesday, August 16, 2011

Kek Lapis Sarawak Asam Manis

 Kek Lapis Asam Manis (Haw Flakes) kukus
Mkn sepotong demi sepotong tak sedar dh abeh huhu...

Sy sanggup menunggu 4 jam utk mengukus dan melapis satu demi satu sbb suka dgn kek lapis nie..

Walla, mmg sedap dan lembab jer kek lapis kukus asam manis nie. ini kegemaran semua dlm family sy terutama adik lelaki dan hb. Rasanya yg manis, masam dgn aroma wangi dr tepung biskut merrie mmg membangkit selera. Tambah lagi dgn rupanya yg menawan itu ;)

Kek Lapis Asam Manis kukus
Bahan-bahan : (loyang 8 x 4.5 x 4.5)
  • 2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
  • 4 biji telur A (sejuk)
  • 180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
  • 4 sb susu pekat manis
  • 1 sb ovalette
  • 2 sb horlicks - optional
  • 125 ml susu segar (sejuk)
  • 1 sk esen vanilla
  • 80 ml minyak jagung
  • 1 sdb Strawberry emulco
  • kepingan asam manis/hawflake secukupnya (Sy guna sebesar duit 50 sen)
  • sedikit pewarna hijau (warna lain pun ok)
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu. 
  4. Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
  5. Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). Tuangkan lapisan merah (strawberry) dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus(jika tidak gemar manis sgt boleh susun Haw Flakes berselang dua lapisan). Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala). 
  6. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.



No comments: