Friday, August 12, 2011

Roti Jala

Hai semua. Eh sekejap jer dh nak hujung minggu utk minggu ke-2 bulan ramadan. Tak lama lg berkumandanglah lagu2 raya kt radio huhu ;) Sy nie tgh memikirkn nak ganti butter apa utk kek lapis yg bakal sy buat utk juadah raya nnt. Maklumlah dah sah status butter tu tak halal. Pelik gak dah hampir 40 thn d pasaran baru skrg pihak  berkuasa nk siasat perkara mcm ni. Hm...abeh yg dulu2 kita buat kek dan biskut dgn butter ni dh jd darah daging la..tapi takperla masa tu kita tak tahu ada kdgn DNA babi...sy rasa nak gunakan butter ScS atau Anchor. ScS butter nie sedap kalau buat kek dan biskut. Harga pun 'sedap' gak lah hehehe...kalau kat Bake with Yen dlm RM5 lebih utk Anchor. Tp sy kena check dulu price tu Sabtu nie.

Oklah N3 kali nie sy nak share resepi roti jala yg sy buat semlm. Wah, betul kata tuan empunya yg berkongsi resepi  roti jala nie. Mmg lembut walau pun dimakan waktu sahur. Pertama kali menjala nih ;) 2-3 keping yg pertama mmg tak berapa nk menjd jala pd roti tuh huhu..tp bila dh menguasai teknik mengirai bancuhan tpg tuh, alhamdulillah jd la mcm rupa roti jala ;P




Ini resepi kari daging bonda yg sy belajar :)

Roti Jala

Bahan-bahan (5 orang)

Tepung 3 cwn
air/santan
1 biji telur
1 cmt garam
21/2 cmb minyak masak

Cara:
1- Masukkan semua bahan dan kisar dlm blender. Adunan cukup sedia jika angkat dgn senduk jatuh dgn terus menerus (tidak putus-putus).
2-Kirailah di atas kuali (sy guna non stick) hingga msk. tak perlu diterbalikkan.


No comments: