Okeyla, inilah dia resepi lompat tikam sagu yg sy cuba semlm. Untuk mengurangkan penggunaan santan, kuahnya sy campurkan dgn susu cair.
Sago
200g Sagu
Rendam sagu dgn air & pewarna sehingga kembang lebih kurang 10 min.
Letakkan ke dlm bekas & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Sukat air agak2 jer).
Kukus 20 min.
Kukus 20 min.
(Sy guna 200 gm aje sago kerana guna acuan cawan kecil-kecil. Sy guna sago putih yg direndam dengan pewarna oren dan hijau)
Lapisan Atas
160g Tepung Beras
200ml peket Santan
800ml Air
1 sb Pes Pandan
1 st Air Kapur
1/2 st Garam
sedikit pewarna merah
Campurkan kesemua bhn2 lapisan atas sehingga sebati.
Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit.
Tuangkan ke atas lapisan sagu & kukus 20 min.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian dlm peti sejuk.
Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit.
Tuangkan ke atas lapisan sagu & kukus 20 min.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian dlm peti sejuk.
Kuah
200ml peket Santan
250ml Susu Cair Segar
1/4 tsp Garam
Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak).
Sejukkan.
Sejukkan.
Air Gula
5 tbsp Gula Merah
3 tbsp Gula - ita gantikan dgn gula Melaka
Daun Pandan
Masak gula merah, gula putih, sedikit air (agak pekat) & daun pandan.
Sejukkan.
Hidangkan Lompat Tikam dgn kuah santan & sirap gula merah.
Sejukkan.
Hidangkan Lompat Tikam dgn kuah santan & sirap gula merah.
Bihun Kari Istimewa Ramadhan
Bahan untuk kuah kari:
**bahan dikisar
*1/2 inchi lengkuas
*2 btg serai
*1/2 inchi halia
*5 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
**1 labu bawang besar
*3 sudu besar udang kering (rendam)
Stok udang (sy blend kepala n kulit udang, rebus,tapis dan ambil air stoknya)
1 sudu makan pes cili (kalo suka kuah pedas tambah la ikut suka)
4 sudu besar serbuk kari (campur dgn air)
200 ml santan pekat
2 keping asam gelugur
air secukupnya
daun kari
minyak utk menumis
gula dan garam secukup rasa
Bahan untuk rencah: (ikut suka, kalo suka daging, bole buat stok dr air rebusannya)
1 kilo kerang (rebus dan ambil isinya)
udang
bebola ikan
fish cake
tauhu
taugeh
kacang panjang - celur
daun bawang dan bawang goreng
telur rebus
limau kasturi
Cara membuat kuah:
1- Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar dan pes cili
2-Apabila naik bau masukkan pes kari, gaul sebati dan masukkan air dan stok udang
3-Apabila kuah mengelegak, masukkan pati santan,daun kari, udang,bebola ikan,fish cake dan tauhu.
4-Hidangkan bersama telur dan kerang rebus,taugeh,kacang panjang,limau kasturi dan potongan cili padi bersama kicap cair
No comments:
Post a Comment