Ayam Panggang Tomato
BAHAN2:
Bahan untuk kuahnya(ayam bersaiz 800g)
1/2 labu bawang merah sederhana dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 inci halia dikisar
1 biji cili hijau dikisar
sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
4 sudu besar tomato dalam tin( atau tomato biasa 2 buji besar)
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil cajun
sedikit rosmary
1 sudu besar madu
sedikit garam
1 sudu besar marjerin
bijan hitam untuk hiasan
Bahan perapan:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
sedikit kunyit
sedikit garam
3 ulas bawang putih dikisar
3 inci halia dikisar
1 biji cili hijau dikisar
sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
4 sudu besar tomato dalam tin( atau tomato biasa 2 buji besar)
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil cajun
sedikit rosmary
1 sudu besar madu
sedikit garam
1 sudu besar marjerin
bijan hitam untuk hiasan
Bahan perapan:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
sedikit kunyit
sedikit garam
Cara-cara:
1-Bersihkan ayam dan lumurkan dengan bahan perapan.
2-Sementara itu kisar semua bahan yang perlu dikisar
3-Masukkan mentega didalam periuk setelah cair dan panas masukkan bahan kisar dan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. tumis sebentar.
4-Masukkan serbuk cili yang telah dibancuh sedikit air, masak sebentar
masukkan serbuk cajun, rosemary, tomato.
5-Setelah itu masukkan madu dan masukkan garam. ingat garam pun ada pada ayam yang diperap jadi hati2 dengan rasanya.
6-Setelah itu tutup api dan lumur pada ayam yang diperap tadi. taburkan bijan hitam.
7-Bakar dalam oven 180 selama 20 minit . Kemudian terbalikkan ayam dan letakkan kuah ayam tadi diatas ayam supaya ayam tidak kering.
8-Bakar lagi 30 minit dengan api 170. jika masih belum perang dan masak boleh tambah masa mengikut oven masing2. siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment