Salam semua.
Cuba teka kek apa yang digemari oleh orang-orang lama seperti mak-mak kita?
Ya kebanyakkan mereka amat mengemari kek marble.
Atas permintaan mak yg teringin nak makan kek marble Fida pon cuba resepi dari CMG
( Mat Gebu - Dapur Tanpa Sempadan ). Sebelum nie uat kek marble guna resepi lain. Apa yg Fida nak komen ialah resepi dari Mat Gebu ni memang terbaekkkk! Mak yg cerewet pon angkat jari ibu tanda kek marble tu sedap :D
Pastu bg kat mak saudara dan jiran. Mereka kata boleh buat jual kek tu sebab memang sedap. Fida pun makan dari sepotong ke sepotong tak sedar dah makan banyak hehehe....
Resepi asal CMG guna 3 warna, tp mak Fida suka dua warna n rasa je. |
Si kecil sy ni pon suka mkn kek ni. Tgkla aksi dia. |
Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )
280 g tepung naik sendiri *
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur Gred A
250 g gula kastor
1 camca besar ovallet
30 g glycerin
20 g air
1/2 camca teh esev vanilla
1/2 camca teh strawberi emulco
1 camca teh coklat emulco
Cara-cara
- Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
- Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
- Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
- Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dicampur dgn serbuk koko (sy tak ada coklat emelco gantikn dgn 3 sdb serbuk koko ), satu lagi dicampur dengan pewarna kuning.
- Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
- Bila sudah siap. Ambil lidi tester kek/lidi satay lorek sedikit adunan.
- Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk (sy guna aluminium foil ) dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" / kertas foil ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
No comments:
Post a Comment