Monday, November 29, 2010

My mom's recipe

Bila blk kg mmg seronok. Boleh menikmati kuih-muih bonda yg sedap hehe...mak menjual kuih since aku kecil lagi. Kuih koci mak mmg terkenal di kgku. Hari nih aku belajar membuat salah satu kuih jualannya yg juga digemari ramai iaitu kuih Tepung Gomak. Ever heard bout this kueh before? Kuih tradisional nih mmg selalu dijual di gerai kuih-muih tetapi biasanya kurang enak disebabkan kulit yg tebal dan inti yg tidak berasa gula melaka. So aku nk berkongsi my mom'r recipe for that kueh di sini..

Bahan-bahan kulit:
Tepung pulut 1 bungkus
Tepung gandum 1 cwn
Keledek 1/2 kilo
sedikit air garam
Serbuk kacang hijau

Cara membuat:
1-Rebus keledek dan lenyekkan.
2-Campurkan keledek dgn tepung pulut dan tepung gandum.
3-Uli sehingga boleh di kepal.
4-Masukkan inti bentuk2 bulat dan leperkan sedikit.
5-Rebus,angkat dan golekkan dalam serbuk kacang hijau.

Bahan-bahan inti:
Kacang hijau 1/2 kilo
Gula melaka 3 buku
Gula pasir [ikut suka]

Cara membuat:
1-Rebus kacang
2-Cairkan gula kelapa dan gula pasir sampai pekat
3-Masukkan kacang,kacau hingga pekat [hingga boleh boleh digentel]

No comments: