Friday, December 16, 2011

Counting the day...

Hallo...buat masa nih takder N3 masakan sbb sy sdg menghitung hari utk bersalin. Walau pon ada lbh kurang sebln lg (my due is on 31 Jan 2012) tp dah mcm2 rasa...berdebar2, bimbang, takut dsb...tp kengkwn yg tlh melalui proses bersalin semua menyatakan itu perasaan yg normal dikalangan wanita yg first time pregnant. Sy perlu bersikap positif dan tenangkan diri. Selain itu sentiasa berdoa agar dipermudahkn proses bersalin nanti.

Encik HB outstation ke Sarawak n Sabah atas urusan kerjanya n my bro sdg bercuti semester so sy stay di rumah bonda. Maklumlah sdg sarat nie bahaya plak stay alone at home.

Di rumah bonda sempat lagi 'mak buyung' nie berSnap2 dgn darling D3K dia hehehe...dh lama tak bermanja dgn my darling Nikon D3K tu..

Yg menjd 'model terjun' sy of course lah my lovely niece si Fatiha tuh ;P n bkground was my dad's garden hehe...

Then, kbtolan besday adik si Fatiha, nephew Fateh on 11/12/11(what a nice number huh?) So celebrate skalilah but unfortunately mak Ngah dia nih tak dapek nk buek kek yg 'cute mute' disebabkan keadaan yg 'membuyung' nih :(( so den pi beli sajerlah. Seb baik dpt kek 'Ben10'. Kang main suka budak fateh tuh dpt kek Ben10 dia...   



So peeps, here some of my pictures...



My lovely niece...tiap pg tanya ttg my 'bb' dlm perut.
Fatiha: "Mak na, bb ker dlm tu??
Mak Na(Ngah): Yerla..bb duduk dlm perut dulu..nnt bb dh kluar Tia tlg buaikan yer?
Fatiha: "Ok...sambil ketawa riang....bb tidur ker??
Mak Na: "Ah'ah...tp dh bangun sebab dgr suara kakak (Tia kami panggil kakak)
Fatiha: "Ohww......" sambil membulatkn matanyer yg sepet tuh..

Cantikkn bunga2 kuning tu?? ayah yg tanam..apa2 yg dibalingnya insya'allah hidup subur..tgn org2 tua kan..

Si cilik yg pandai berposing ;)
  
Besday nephew fateh (adik Fatiha) yg lebih2 si kakaknyer hehehe.. ;) Besday kakak comin soon...on 26th dec ok. Tgkla kalo mak buyung nie larat bolelah buat kek "PRINCESS" permintaan kakak ;))







Friday, November 25, 2011

Trimester terakhir yg mendebarkan: 30 weeks

Minggu nie adalah minggu ke-30 kehamilan sy.Time fly so fast ya..dr 6 weeks kehamilan sy skrg dh masuk minggu 30. Alhamdulillah bersyukur pd Allah so far sy n my lil one di dlm tu sihat. Semlm bertemu O&G sy Dr. Daud. Mcm biasa kena bebel dgn dia huhu.. katanya "Kamu nie kurang zat besi n kalsium..bla2..." Sy tersenyum sumbing bila kena marah dgn doc. Mmg sy slalu failed nk minum 2 gelas susu coklat ANMUM tu tiap ari. Selalunya sy minum 1 mug waktu pagi atau mlm sblm tidur. Ada org kata minum susu bb jd besar...hm...tp bg sy minum susu utk kepentingan pembesaran bb n ibu juga. Apa2 pun mesti kena minum susu! So berazam lg 2 bln nie mesti minum 2 cwn by hook or crook, insya'allah. Tp sy perasan kalo sy minum susu mesti pastu rasa nk buang air besar terutama yg perisa asli sebab tu sy tukar minum perisa coklat. Selain tidak muak rasanya pon lbh sedapla huhu...

Nak, mama menunggu kelahiranmu dgn sabar...mama akn merindui saat2 bersamamu waktu kau didlm rahim mama..menemani mama waktu susah dan senang...semoga Allah permudahkn segalanya..amin.

Masa jumpa doc sy bgtaw yg sy nak tgk scan bb sy dlm bentuk 4D. Nak taw apa doc ckp? 'Kamu kalo nak tgk tak bole berniat nnt bb kamu malu kt dlm tu.." Eh mmg betul apa yg doc Daud bgtaw tu. Bila scan my lil one mmg cover muka dia dgn tgn :( ...Hm dlm hati sy, " Baby ***** nie pemalu yer dgn doc.. " (sy n hb mmg dh ada nama utk dia tp kami berdua jer panggil nama tu, insya'allah jika selamat semuanya baru akn dimaklumkan nama our lil one tu..)


My little one...nmpak wajah dia sikit jer...tgn my bb cover sebelah mukanya, n sometimes dia hisap jarinya.. pemalu rupanya ank mama nie yer :)

Sekejap jer my Jr. tu angkat tgn dia,hisap jari sekejap pastu cpat2 dia tutup lagi muka dia hehe....Sy ada terbaca artikel dlm blog kehamilan bahawa hubungan ibu dgn bayi akn lg kuat apabla melihat monitor semasa proses scan dilakukan. Ya, perasaan sy waktu itu sgt terharu...semoga si kecil sy selamat dilahirkn dan sy dpt menatap wajahnya yg suci itu..insya'allah amin... Doc juga bgtaw yg rambut dia dh tumbuh tp sikit2..hehe..teringat gambar my hb masa dia baby dulu..rambut sejemput jer..agaknya kalo si kecil nie rambut sikit ikut ayah dialah tu ;) Tetapi sy tetap bimbang sbb doc Daud bgtaw kedudukan bb belum turun ke bawah sepenuhnya disebabkan bentuk rahim sy.Jika keadaan songsang ini berterusan sehingga 9 bln kemungkinan besar sy akn di Czer... Doc bgtaw sy byk2kn pujuk bb n berdoa semoga kedudukan bb turun ke bawah. Dia tdk benarkan pergi berurut dan sebagainya kerana risiko sgt tinggi. Jd sy ikut jerla nasihat doc kerana mereka lbh arif dan pakar. Pd sy melahirkn secara normal atau Czer, yg penting kedua2nya slamat, ibu dan ank.

Skrg sy mula membeli sedikit brg2 baby sebab mak sy kata dah masuk 7 bln bolelah beli apa2 yg penting sprt baju dan kelengkapan yg lain. Stand-by sbb manalah taw berlaku kelahiran awal..doc pon ada bgtaw ttg hal itu. Sempatlah sy shopping dgn hb beli baju newborn 3 psg, mitten n booties serta lampin. Blanket n towel dan yg lain2 tu next shopping plak huhu...bkn nk beriya2 sgt tp baik bersedia apa2 yg patut...dh masuk 9 bln barulah beli lg apa2 yg nak ditambah. Hm... masa dh cukup bln nnt sy bz nak naik kerja mmg takder masa nak g shooping tambah lg dgn tak larat nk bwk badan nie ;)


Suka bj tu sbb pink kaler n gambo cupcakes ;), tk sangka brand Modernmom ada jual bj bb ada size newborn plak tu. Tp tk byk koleksi. Sock tu pon sy suka bangat sbb poka dot huhu ;))




Purple sock nie pon sgt comel! Sy berkenan dan beli gak nnt bole padankn dgn bj bb kaler purple hehe ;) [mama bb yg lbh2 nih ;PP ]

Yg ini face towel for bb. Jln2 kt Parkson nk window shpg tgk apa SALE yg ada utk kelengkapan baby dan ternmpk face towel yg cute mute nih. Belilah satu huhu ;)










Monday, November 21, 2011

Masak lemak pucuk paku tempoyak berudang

Haih time preggy mcm2 la tekak nk mkn. Kalo kt kg tentu mak jd mangsanya kena mskkn utk sy (bila lg nk bermanja dgn mak kan huhu..) Sy slalu belanja brg2 basah di pasar belakang umah. Semuanya lengkap kt situ. Baru sethn kompleks komuniti tu dibina dan pasar lama telah berpindah ke situ. Jd mudahlah penghuni yg menetap di kwsn umah flat n apartment yg berhampiran nak bershopping di pasar basah sbb mmg sgt dekat. 2-3 minggu lepas sy dok mencari tempoyak kt gerai makcik yg slalu jual ulam2,telur itik dll. Sy tanya tempoyak makcik tu kata.." lahai.. tak ada musim skrg nie nak...." Hm sy frust, huhu...encik abg kata kt pasar Chow Kit maybe ada. Tp sy kata takperla nnt kalo ada rezeki adalah tempoyak tuh. Mmg rezeki sy, baru2 nie mcik gerai tu simpankn tempoyak khas utk sy. Agaknya dia ksian tgk sy mak buyung teringin nk mkn tempoyak hehe...alhamdulillah tertunai gak hajat di hati nk mkn msk lemak pucuk paku tempoyak berudang. Sy kalo dh dpt mkn tu puas hatilah n tak adalah msk slalu menu nie. Tp encik abg mmg suka msk yg mcm nie. maklumlah org nogori lah katakan. Cuma sy taknk biasakan sbb kolestrol yg tinggi tak elok utk kesihatan dia....Moralnya  bila  mkn nie nk kena beringat gak...makan berpada2...makan untuk hidup bukan hidup untuk makan hehe...   ;)

Kalau ada udang galah lagi best! hehehe....


MASAK LEMAK PUCUK PAKU TEMPOYAK BERUDANG

BAHAN:
1 ikat pucuk paku
udang secukupnya
1 santan cair
2 cawan santan pekat
4 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
2 batang serai*
10 biji cili padi (tak suka pedas kurangkan)*
segenggam ikn bilis*
1 sdb serbuk kunyit
2 sdb tempoyak
garam,gula dan asam gelugur secukup rasa

Cara membuat:
1- Tumbuk kasar semua bahan yg bertanda *
2-Campurkan santan cair dgn bhn2 yg ditumbuk dan juga udang ke dalam periuk
3-Masukkan pula tempoyak, asam gelugur, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
4-Masukkan santan pekat dan pucuk paku, sentiasa kacau utk elakkan santan pecah.
5-Apabila hampir mendidih tutup api dan bolehla dihidangkan bersama nasi panas,sambal belacan dan ulaman.


Caramel Bread Puding With Custard Sauce

Cuti sekolah hujung tahun dah pon bermula. Sehari sebelum sek tutup sekolah sy mengadakan annual dinner utk academic n non-academic staff di Royal Lake Club. Sy enjoy mkn ala buffet masa dinner tu. Menu bg sy walaupon tak pelbagai sgt tp oklah ada tosay,beef steak,salad,nasi kerabu dan lauk pauk ala indian style. Teringat2 plak dessert bread puding yg enak semasa dinner tempoh hari. So weekend lepas sy pn buatlah bread puding for the first time! ;) slalu dgr org kata mudah jer buat resepi nie. Jika di rumah kita ada roti yg terbiar atas meja tuh tak habis n expired mcm tu jer lbh baik kita buatkn bread puding :) dessert nie sesuai utk minum pagi dan petang. Jika mkn panas2 lebih enak lg ;)



Sy surf punya surf kt tenet nie jumpalah satu resepi dari Yani di myresepi. Nmpk menarik hasil dr review frm rakan2 yg telah mencubanya. So sy pun trylah buat n hasilnya mmg enak! worth it! ;) Jika kurang suka manis bole kurangkan gula. Resepi asal tdk ada sos kastard ttp sy tambahkn sendiri sbb rasanya bertambah enak dgn sos kastard nie.

Fresh flower on sunday morning...i loikee it!


En.HB mkn sampai 2 potong, sy taknk dia mkn byk2 sebab dessert nie manis n kolestrol pon byk sbb ada telur huhu..tp cik abg nmpknya suka bread puding nie *sigh*

Selalu ckp dgn Mr.HB bila nk bg sy sejambak fresh flower?? hb akn reply baik bg coklat bole mkn dear ;)...hm... (" ,)>



Resepi Butter Bread Puding (adaptasi dr Yani myresepi)

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • *Karamel*
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar air
  • 2 sudu besar air suam
  • ---------------------------------------
  • 3 keping roti
  • sedikit butter
  • 4 biji telur
  • 600ml susu cair/susu segar
  • 8 sudu besar gula halus
  • sedikit esen vanila
  • sedikit kismis(optional)

Cara-cara

  1. Sapukan acuan dengan butter. Panaskan oven hingga suhu 180C
  2. Sapukan roti dengan butter. Kemudian toast roti selama 3-4 minit. Potong roti sebesar 1-2cm. Ketepikan.
  3. Sediakan karamel. Masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk. Panaskan sehingga perang. Kemudian tutup api dan tambahkan 2 sudu besar air suam. Masukkan karamel ni ke dalam acuan yang telah disapu dengan butter tadi. TIP: Masa mula-mula panas gula tu jangan kacau sehinggalah gula nampak perang. Lepas tu bolehlah dikacau sehingga warna perang yg diinginkan.
  4. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masuk bahan-bahan ikut urutan supaya senang nak sebati. Kemudian tapiskan sebatian ini ke dalam acuan yang ada karamel tadi.
  5. Letakkan kepingan roti yang dah di toast tadi dan juga kismis ke dlm no.4.
  6. Bakar acuan itu secara bain marie (dulang kek diletakkn dlm bekas yg berisi air) dan bakar selama 40-45 minit.

Sos kastard


Resepi sos kastard
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin air
4 sudu tepung kastard
gula secukup rasa (fida letak 6 sudu besar gula)
secubit garam

Cara membuat:
1- Campurkan susu,gula, tepung kastard,garam dan air dalam periuk.
2- Sambil jerang atas api yg kecil kacaukan bancuhan tersebut sehingga menjadi sedikit pekat. Jgn biarkn atas periuk mesti selalu kacau.
3-Apabila telah pekat, angkat dan sejukkan.



Tuesday, November 8, 2011

Moist Orange Mocha brownies

Sy belum pernah memasukkan N3 utk resepi brownies. Jadi kali ini sy akan kongsikan satu resepi my favorite brownies yg kaya dgn rasa coklat, orange n sedikit perasa mocha. Tekstur brownies yg lembut mmg enak apatah lagi jika dimkn bersama coklat ganache n ice-cream!
My nephew Fateh sgt gemarkan brownies ini. Si kecil Fateh bila mkn brownies nie mesti nak lagi dan lagi dan lagi hehehe...
Pendapat sy, brownies adalah satu resepi kek yg sgt mudah cara membuatnya. Kita tidak perlu risau bila brownies naik mengelembung kemudain turun semula setelah dikeluarkan dr oven. Kita juga tdk perlu rungsing jika permukaan brownies merekah kerana mmg kejadian brownies begitu. Brownies juga tidak perlu diputar lama. So apa lagi rakan2 blogger, mari kita buat brownies yg mudah ini utk santapan family atau temau yg bertandang.



My nephew Fateh. He love the brownies so much ;)


MOIST ORANGE MOCHA BROWNIES
sumber : kak Nor Secubit Garam

Bahan A :
1 cawan butter cair / minyak masak
1 cawan susu cair
2 cawan gula perang
1 cawan air panas
1/2 - 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan air panas diatas
2 - 3 sudu besar sunquick orange

Bahan B : (kacau rata) - guna whisk
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred B

Bahan C : ( ayakkan )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara - cara :
Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
Kacau bahan A supaya sebati.
Masukkan bahan B dan kacau rata.
Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
Bakar selama 45 - 50 minit.
Sejukkan kek dan salutkan dengan topping coklat.

Chocolate Topping
250 gm coklat masakan-(Ayu gunakan milk chocolate)
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu cair-(Ayu gunaakn 4 sudu kecil)

Cara-cara untuk topping :
Panaskan coklat dalam periuk / bekas secara double boil.
Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
Masukkan susu cair dan kacau lagi.
Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.




Thursday, November 3, 2011

Swiss roll berinti Raja segala buah ;))

Assalamualaikum n hi semua. Lama sy tak mengetuk keyboard memasukkan N3 masakan sebab sy busy sejak kebelakangan ini dgn tugas2 di tempat kerja. waktu mlm nk mengadap lappy pon dah tak larat. Ini minggu terakhir 2nd trimester n next week akn masuk 3rd trimester for my pregnancy. *SIGH*.....skrg dah mula cpat letih....tapi hobi baking sy tak pernah pudar. Antara dessert yg telah sy try sepanjang waktu berhibernasi dr blog ini ialah kek pisang coklat dan swiss roll dgn filling cream durian. Thanks a lot to the dailydelicious.blog.com for the awesome recipe of banana chocolate cake ;D Swiss roll dgn filling durian pula sy adaptasi dari durian cream puff. Ternyata resepi kek span utk swiss roll ini memang the best! Sy dpt dari myresepi dot com dan resepi ini ditulis oleh Yani. Next time sy akn gunakan resepi yg sama utk vanilla swiss roll sy.
Untuk swiss roll cream durian nie sy hiaskan atasnya dgn kepingan almond so rasa kek ini bertambah lemak2 manis gitu ;))


Syukur, hajat di hati nak mkn durian dh tertunai. Nak mkn mentah sy masih takut2 sbb preggy so sy buatkn sbg filling utk vanilla swiss roll ini. Nasib baik hb jumpa durian d carefour berhampiran rumah. Lama juga mencari durian tp susah nk jumpa skrg cuz bkn musim raja segala buah nie...
Swiss Roll Filling Krim Durian

Basic kek span:


Untuk adunan ini kita boleh dapat 2 keping basic kek span dgn loyang 30x30cm

Bahan-bahan ( 30x30cm )
    • 4 biji telur
    • 60g gula halus
    • 3 sudu besar plain yogurt
    • 60g tepung gandum
    • 10g corn starch
    • esen vanila secukupnya
KAEDAH:
  1. Persediaan awal: Panaskan oven ke 170C. Alaskan dulang dengan kertas minyak. Sediakan meringue- pukul telur putih dan gula sehingga kembang.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur kuning, esen vanila dan yogurt sehingga sebati.
  3. Masukkan adunan no.2 ke dalam meringue. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan pula tepung gandum dan corn starch yang telah diayak. Kacau perlahan-lahan dengan spatula.
  5. Tuangkan ke dalam dulang. Ratakan adunan tadi. Bakar selama 12 minit
  6. Keluarkan dari oven dan sejukkan
Filling Krim Durian
Bahan-bahan:
125 gm isi durian - dilecek atau dikisar
1 cup whipping cream
15gm gula aising

Kaedah:
1- Putar whipping cream bersama gula aising sehingga bertanduk
2- Masukkan isi durian yg telah dilecek tadi
3-Sejukkan dlm peti sejuk dalam 1 -2 jam sebelum disapu pada kek

Tuesday, October 18, 2011

Say cheeseeeeeezzzz! ;))

Semenjak preggy nie bila doc sy bgtaw jika sy kurang suka minum susu sy kena bykkan mkn keju apa lg sy asyik ler mkn mknan berasakan keju. Baking kek n pastry pon sy buat yg ada keju gak huhu ;P

Last week minggu cheese tart sbb sy buat byk cheese tart pasai nk abehkn stok cream cheese dlm fridge. Kbtolan birthday ank salah sorang rakan sekerja. Colleague nie siap order 30 cheese tart utk ank beliau sbb her daughter mmg hantu cheese! Katanya tak sampai sehari habis licin semua cheese tart itu. Alhamdulillah...hapi bila dgr org suka menikmati apa yg fida masak. Then dia nk order plak cheese cake dr sy. Fida mmg tak ah menjual kek2 n pastry yg fida buat sbb keadaan berbadan dua nie mmg tak larat nk amek order. Kalau buat suka2 utk mkn bole buat bila2 waktu free. Tp demi tidak ingin menghampakan permintaan ank perempuan colleague ini maka fida pun buatkanlah chocolate cheese cake. Fida dpt resepi nie dr sorang blogger mat saleh (One Perfect Bite di blogspot).

Iniah marble choc cheese cake sy sblm dibakar. Bila bakar kek keju kena gunakan kaedah double-boiler. Jika tidak kek akn merekah sbb suhu yg panas. Balut  bhgn bwh n tepi loyang gunakan kertas foil dgn kemas pastu letakkn loyang kek dlm loyang yg berisi air suam ) Loyang pula mestilah yg bole dibuka di bawahnya. Kalo kt area KL kita bole cari pelbagai saiz loyang jenis nie di kedai pembekal bhn kek sbb kalo di pasaraya harga loyang nie mahal sket ;)



Tadaa....kek yg telah dibakar ;D
Syukur nmpknyer menjd resepi yg dicuba ni. Dulu ada gak uatkn cheese cake coklat utk sorang kwn tp menggunakan resepi yg lain. Resepi kali ini ada penggunaan krim masam (yogurt). Pastu sy gantikn base dgn biskut marie sbb biskut digestive takder dm simpanan. Sebenarnya nk buat cheese cake nie mudah sbb kita tak perlu nak risau kek bantat dan sebagainya. Cuma kena sejukkn dlm fridge sekurang2nya 4 jam tidak kiralah yg jenis bekukan atau yg dibakar. Yg bagusnyer mkn cheeese cake nie kita cpat muak jd tak bolehla mkn byk2 ehek ;P

Triple-Chocolate cheese cake (Fida tukar jd Marble-Chocolate cheese cake)

Ingredients:
Crust
1 package (9 ounces) chocolate wafer cookies (fida tukar kepada sepeket biskut marie perisa coklat)
6 tablespoons unsalted butter, melted (85gm butter)
Filling
4 bars (8 ounces each) cream cheese, room temperature
 ( fida jdkan 1/2 adunan so guna 2 buku cream cheese = 250gmx2 )
1-1/2 cups sugar ( fida guna 1/2 cup castor sugar)
1/2 teaspoon salt
4 large eggs ( 2 biji telur gred A )
1 cup sour cream ( 1/2 cup yogurt asli - fida guna dutch lady)
8 ounces semisweet chocolate, melted
 ( 120 gm coklat mskn - fida takder stok dark coklat so guna milk coklat berryl nak sedap gunakan Van Houten or Hershe)
Chocolate Ganache
1/4 cup heavy cream
4 ounces chopped semisweet chocolate

Directions:
1) To make crust: Preheat oven to 325 degrees F (160'C ). Assemble a 9-inch ( fida gunakan saiz yg 7'inch so kek nmpk tinggi sket ) springform pan with raised side of the bottom facing down. In a food processor, pulse cookies until finely ground. Add butter, and pulse to moisten. Transfer to prepared pan, and press crumbs firmly and evenly into bottom. Place pan on a rimmed baking sheet; bake 10 minutes, and set aside.
2) To make filling: Wipe out bowl and blade of food processor. Add cream cheese, sugar, and salt; blend until smooth. With motor running, add eggs, then sour cream, and finally chocolate; ( fida bahagikan dua, satu adunan fida letakkan coklat mskan yg dh dicairkan, pastu lorek2 kn kt adunan yg asli) blend filling until smooth, scraping down sides of bowl as needed. Pour filling onto crust, and bake just until set, 1 hour. Turn oven off, and let cheesecake sit 1 hour in oven, without opening (this helps prevent cracking. Run a thin knife around the edge of pan to help prevent cracking; leave in pan, and cool completely on wire rack. Cover loosely and refrigerate, at least 6 hours or up to overnight.
3) To prepare chocolate ganache: In a small saucepan, bring cream to a boil. Remove from heat, and add chocolate. Stir until melted, then set aside until thickened, 2 to 5 minutes. Unmold cheesecake. Spread ganache in center of cheesecake; let set before serving. Yield: 8 to 10 servings.


Baking is my hobby..so what? any problem with that??

Jumaat lepas budak2 sek sy baru shj habis final exam. Maknanya sy akn bz marking paper lah huhu... over last weekend sempat buat cheese tart dan kek oren sicilian (resepi dari Rima). Dua biiji oren sunkist yg sy beli 2 minggu lepas tergolek2 jer atas meja so apa lg dr bior mcm tuh baik uat sesuatu kan ;DD
Dah penat2 mata dan jari jemari menanda kertas bdk2, nak release tension sy pun apa lg godak tepung, butter, gula dan telur maka terjdlah cheese tart dan kek oren tuh ;) hm...ada colleague yg hairan bertanya sy takder kerja ker asyik buat kek?? laki ko tak layan ko ker?? Hm..org mcm nie pun ada ek? (apa dia ingat 24 jam nk dok bwh ketiak laki ker huhu...) sy nak tergelak dgn kerenah rakan sekerja yg sorang nie. Sy pun dh paham beno dgn 'peel'=perangai (org Johor kata) makcik sorang nie, mmgler busy body, hal org busy dia nak taw hal sendiri bila org tanya taw plak tak suka...tp sy buat tak reti jer dgn jenis manusia mcm nie. Toksah dilayan. Dah hobi sy time preggy nie suka bangat 'baking' nak uat camner, sy tak plak rasa penat sbb sy buat lepas sy dh berehat n bersantai blk kerja sementara tgu hubby sy godaklah bhn2 kek tu..tak pun sy buat over the weekend.

Membakar kek dan pastry takler serumit memasak rendang ketupat ;) Sebenarnya sy mcm addicted plak dgn hobi nie. Buat masa skrg sy takleh uat hobi sy yg satu g iaitu photography sbb keadaan berbdn dua nie mnler bole outing nak sanp2 huhu....
Sy terbaca dlm blog Rima, dia start baking pun masa time tgh pregnant. Sampailah skrg hobi dia mmg suka buat kek,cookies dan pastry. Untunglah her daughter n hubby dpt mommy n wife pandai buat semua tu kan.
Perangai sy kalau dh berjaya mencuba sesuatu resepi sy suka share dgn rakan2 yg lain. Good food meant to be share..sy berpegang pd prinsip itu. Selain itu kita niat bersedekah..bg org mkn mkanan yg fresh n enak bkn lebihan mknan atau makanan yg tak dpt dihabiskan.
Mata dh ngantuk bangat nie (rasa mcm nk letak lidi kt mata ehek) tak dapek den nk teruskan entry nie. Esk2 la sy masukkan gambo2 n resepi shell utk cheese tart n resepi kek oren yg enak tu. Btol kata Rima mmg sedap mkn kek oren tu sbb tak jemu dan tekstur yg lembab dan aroma oren yg segar!

Monday, October 10, 2011

Craving for the caramel ;)

Terjadinyer tart ini sebab fida teringin nak mkn karamel sejak beberapa hari lalu. Tp dlm teringin nk mkn maknan yg manis2 nie kena ingat pesanan doktor Daud kawal pemakanan yg berasaskan gula takut kena diabetik nnt tgh2 preggy nie. Surfing punya surfing kt blog2 makanan sy pun terjumpa satu resepi yg menarik dan nmpk enak dr sorang minah saleh nie. Nama blognyer My Baking Addiction dan penulisnya ialah Jamie. So apa lagi sy pun mencubalah resepi tart coklat berkaramel by Jamie. Alhamdulillah mmg menjadi dan rasanya mmg AWESOME! ;)) Plg hapi dpt buat sendiri homemade caramel. Yang ini pun ambil dari resepi org puteh hehe...Tahan sehingga 3 minggu. Sy akn gunakan utk caramel cheese cake yg bakal di buat sooner sbb ada lg sebuku cream cheese yg perlu dihabiskan seblm tarikh luput dec ini.

Walla..hapi sungguh dpt buat homemade caramel n chocolate caramel tart yg enak :DD Thanks a lot blogger Jamie for ur wonderful recipe!


CHOCOLATE CARAMEL TART

(Fida gunakan acuan tart yg kecil so bole dpt dlm 40-45 tart)

Ingredients:

FOR THE CRUST


cucuk dgn garpu sebelum dibakar utk elak gelembung udara terjadi.


 
1 1⁄2 cups flour (fida tambah masa uli sbb kalau ikut ini doh sgt lembik. Tambahkan tepung sehingga doh tidak melekat di tgn)
1⁄4 cup plus 1 tablespoon dutch-process unsweetened
cocoa powder (fida gunakan serbuk koko Van Houten jer..)
1⁄4 teaspoon. kosher salt (cari gak garam nie tp takder stok kt Cold Storage so gunakan garam bukit shj)
10 tablespoons unsalted butter, cubed and softened
1⁄2 cup plus 2 tablespoons. confectioners' sugar
2 egg yolks, room temperature
1⁄2 teaspoon pure vanilla extract


FOR THE CARAMEL (fida tukarkan dgn resepi karamel yg lebih mudah)

(Resepi Jamie)
1 1⁄2 cups sugar
3 tablespoons light corn syrup
1⁄4 teaspoon kosher salt
6 tablespoons water
6 tablespoons unsalted butter
6 tablespoons heavy cream
1 tablespoon sour cream
1 teaspoon pure vanilla extract

Karamel Fidanie ;)
Bahan-bahan:-
1 cwn gula pasir
90gm mentega
1/2 cwn heavy/whipping cream
Kaedah:
1-Masak gula hingga keperangan di atas periuk(gunakan periuk sebab bila dh letak mentega ia akan berbuih2)
2-Apabila perang masukkan mentega, kacau rata sehingga mentega cair dan sebati.
3-Tutup api dan masukkan cream, dgn menggunakan whisk kacau sehingga karamel dan cream sebati.
4-Simpan dlm bekas kedap seperti botol dan letakkan dlm peti sejuk utk thn lebih lama.
 
Karamel buatan sendiri jika disimpan dlm peti sejuk tahan sehingga 2-3 minggu.


FOR THE GANACHE

1⁄2 cup heavy cream
4 oz. Scharffen Berger Bittersweet Chocolate, (fida guna Colatta bittersweet chocolate - boleh dibeli d kedai pembekal bhn2 kek dan biskut) finely chopped
Vanilla Fleur de Sel for garnish (optional) (fida tak letak pun..)

Directions:

1. Prepare the Crust: In a medium bowl, combine flour, cocoa powder, and salt; set aside. Using a stand mixer fitted with the paddle attachment, or in a large bowl with a electric hand mixer, cream the butter and sugar until light and fluffy; mix in yolks and vanilla. Add in dry ingredients. Divide dough into 6 equal portions. Evenly press each portion into the bottoms and sides of 6 3.5-inch tartlet pan with removeable bottoms. Refrigerate tartlet shells for 30 minutes. Preheat oven to 350 degrees F, prick the tart shells all over with a fork. Bake in preheated oven until cooked through, about 13-15 minutes. Transfer to a rack and let cool.
2. Prepare the Caramel: In a medium saucepan over medium heat, whisk together sugar, corn syrup, salt, and 6 tbsp. water and bring to a boil. Cook, without stirring, until a candy thermometer inserted into the syrup reads 340°. Remove pan from heat and whisk in butter, cream, sour cream and vanilla (the mixture will bubble up) until smooth. Pour caramel into cooled tartlet shells and let cool slightly; refrigerate until firm, about 3-4 hours.
3. Prepare the Ganache: In a medium saucepan over medium heat, bring cream to a boil. Put chocolate into a medium bowl and pour in hot cream; let sit for 1 minute, then stir slowly with a rubber spatula until smooth. Spoon ganache evenly over tartlets and refrigerate until set, 3-4 hours. If desired, sprinkle tart with sea salt and slice. Serve cold.

Notes:

- My mini tartlet pans were 3.5 inches in diameter
- To make a full size 9 inch tart: Transfer dough to a 9" fluted tart pan with a removable bottom and press dough evenly into bottom and sides of pan. Refrigerate for 30 minutes. Prick the tart shell all over with a fork and bake until cooked through, about 20 minutes. Transfer to a rack and let cool. Fill with caramel chill for 4-5 hours and top with ganache and chill for 4-5 hours. Slice and serve cold.
- If you not have vanilla Fleur de Sel, a simple sea salt will work perfectly.
- Recipe adapted from Saveur



Sunday, October 9, 2011

Ayam Panggang Tomato

Sejak seminggu ni cuaca mendung dan hujan di kawasan sy. Dah masuk musim tengkujuh bila masuk bulan Oktober. Bila sejuk2 nie perut mulalah berdondang sayang cepat lapar hehe...Hari nie cuba resepi ayam panggang. Sebenarnya sy dah dpt resepi ayam panggang nie lama dah tp tak ada masa nak memanggang ayam. Lagipun masa first 3 months preggy fida tgk ayam pun dah kembang2 tekak. Sedap rasa ayam panggang tomato nie. Masin,pedas dan manis dgn perisa rempah2 dan tomato. Semlm tgk kt SOGO ada baby potato, sy beli dan hari nie sy bakar skali dgn ayam. Selalu fida tgk kt resepi mat saleh mereka mmg suka bakar potato. Rempah utk membakar kentang ni mudah sahaja. Campak shj bwg putih yg diketuk, herba rosemary, serbuk blackpaper dan sedikit garam. Dan jgn lupa juga minyak zaiton. Bakarlah dlm jangka masa 15-20 minit suhu ketuhar 170'C.


Ayam Panggang Tomato

BAHAN2:
Bahan untuk kuahnya(ayam bersaiz 800g)
1/2 labu bawang merah sederhana dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 inci halia dikisar
1 biji cili hijau dikisar
sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
4 sudu besar tomato dalam tin( atau tomato biasa 2 buji besar)
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil cajun
sedikit rosmary
1 sudu besar madu
sedikit garam
1 sudu besar marjerin
bijan hitam untuk hiasan

Bahan perapan:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
sedikit kunyit
sedikit garam

Cara-cara:
1-Bersihkan ayam dan lumurkan dengan bahan perapan.
2-Sementara itu kisar semua bahan yang perlu dikisar
3-Masukkan mentega didalam periuk setelah cair dan panas masukkan bahan kisar dan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. tumis sebentar.
4-Masukkan serbuk cili yang telah dibancuh sedikit air, masak sebentar
masukkan serbuk cajun, rosemary, tomato.
5-Setelah itu masukkan madu dan masukkan garam. ingat garam pun ada pada ayam yang diperap jadi hati2 dengan rasanya.
6-Setelah itu tutup api dan lumur pada ayam yang diperap tadi. taburkan bijan hitam.
7-Bakar dalam oven 180 selama 20 minit . Kemudian terbalikkan ayam dan letakkan kuah ayam tadi diatas ayam supaya ayam tidak kering.
8-Bakar lagi 30 minit dengan api 170. jika masih belum perang dan masak boleh tambah masa mengikut oven masing2. siap untuk dihidang.


Thursday, October 6, 2011

Eh, ZEBRA!

Hye , lately Fida bz sgt dgn tugasan sekolah. Maklumlah dh nk hujung thn mcm2 kena buat dan sediakan sebelum bercuti panjang. Tp mak Buyung ni menyempat gak baking dlm busy dia huhu ;PP suami  geleng kepala jerla tgk hobi sy yg satu nie..
Sy sgt teruja utk mencuba lagi buat kek yg berbelang sprt kek karamel dlm N3 yg lepas. Tgk resepi kek coklat pisang marble dr kak Azlita mcm menarik lalu sy mencubanya last weekend. Alhamdulillah kek itu menjadi dan rasanya sgt lembut, tidak kering (sprt lembab mcm kek chiffon) dan coraknya yg cantik mcm kuda belang Zebra kata En.HB ehek ;P

Cantik mcm belang ZEBRA! ;))


Harum semerbak bau kek ini dgn aroma pisang bercampur coklat. YuMMy!
Utk mengelakkan kek mendap, sebaik shj keluar dr ketuhar biar 10 minit kemudian terbalikkan atas jaringan penyejuk dan biar kek sejuk dlm keadaan terbalik.
 
Sy curahkan chocolate ganache sbg topping kek ini. Pergh, mmg lazat!n (^-^)v


Kek Marble Coklat Pisang
(Loyang 10x10 inch)
Bahan2:                          
250 gm pisang – dilecek@kisar
250 gm tepung kek
1 sdt baking powder
200 gm gula kastor
6 biji telur
1 sdb ovellette
2 sdb susu pekat
50 gm susu fresh milk @susu cair
90 gm minyak
1 sdb choc emulco (sy gantikan dgn 2 sdb serbuk koko)
1 sdk esen pisang

KAEDAH:
1-      Alas loyang dgn kertas minyak dan lenserkan mentega. Panaskan oven pada suhu 170’C
2-      Lenyek/kisar pisang hingga halus – ketepikan
3-      Dalam mixer satukan tepung (baking powder tlh diayak bersama),gula,telur,ovellette,susu pekat,dan susu cair. Putar hingga semuanya sebati dan bertukar warna pucat.
4-      Masukkan pisang lenyek dan esen pisang. Putar perlahan hingga sebati.
5-      Masukkan minyak, dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.
6-      Bahagikan adunan kepada dua bahagian. 1 bhgn letak coklat emulco atau serbuk koko, manakala satu bhgn lagi biarkan pada warna asal.
7-      CARA MEMBUAT CORAK:-
-          Letakkan 3 sdb aduanan asal di tengah2 loyang.
-          Kemudian diatas adunan asal letakkan 3 sdb adunan coklat. Adunan akn bergerak sendiri ke tepi Loyang jd jgn dikacau biarkan shj.
-          Ulangi proses ini sehingga ¾ Loyang.
-          Selepas itu kurangkan kepada 2 sdb beberapa kali kemudian bhgn terakhir letakkan 1 sdb shj.
8-      Bakar pada suhu 170’C selama 1 jam sehingga masak.




Monday, September 26, 2011

It's so pretty!

Alhamdulillah bersyukur dgn apa yg Allah kurniakn dlm hidup ini. Biar sederhana tp hati gembira dgn keluarga tersyg dan aktiviti yg sy lakukan. Sementara enjoy my 2nd trimester pregnancy nie hobi memasak tdk pernah luntur. Malah makin menjd2 especially bila tgk blogger2 yg lain menghasilkn hidangan yg lazat dan menarik!
Entry lepas sy masukkn resepi chiffon cake yg sy buat utk Aishah dan family yg dtg berhari raya semlm. Di samping dessert tersebut ada satu lagi pencuci mulut yg berjaya sy buat utk hidangan tetamu istimewa tersebut. Dessert yg dimaksudkan ialah kek karamel pelangi. Kejadian kek ini mmg cantik dgn warna-warni pelangi. Rasanya seakan kek span tetapi lembut diatasnya dgn karamel. Mmg puas hati bila berjaya membakar kek ini. It's so pretty! Nak mkn pun rasa syg! ;-P

Mr.Hb kata cantiknyer kek nie mcm pelangi! Hehe..bkn sekadar cntik rupa, rasa kek ini pun awesome taw :)


Kek Karamel Pelangi

Kek Karamel Pelangi (Resepi dari blog Masam Manis Azlita)
Bahan-bahan:
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
-Sediakan loyang 8 inc.
-Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
-Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
-Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan



Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

-Kacau susu dan gula hingga gula larut.
-Kacau telur dan esen perlahan.
-Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
-Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
-Ketepikan.
-Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
-(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Bahan-bahan kek:
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
1-Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
2-Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


1-Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
2-Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
3-Ketepikan.
Merinque 
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2




-Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
-Pukul putih telur hingga berbuih
3-Masukkan gula dan cream of tartar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
4-Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
5-Gaul rata secara kaup balik
-Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga  bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Teknik mencorak pelangi:
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan hijau, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan hijau (on top). Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan oren di tengah-tengah lapisan pink.Adunan tidak perlu kita kacau cuz ia akan bergerak sendiri ke tepi2 loyang.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.



Panaskan oven terlebih dahulu. Sy panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven sy tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.


Kaedah Steam Bath Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

Sunday, September 25, 2011

Gebu segebunya! ;))

Seminggu dua nie sy gila nk buat chiffon cake. Selalu tgk kt blog kak Azlita (Masam Manis) dan Mat Gebu (Dapur Tanpa Sempadan) wah, sgt menarik dgn rupanya yg gebu dan tekstur yg lembut. Kejadian kek chiffon ini mmg'beautiful' kata Mat Salleh hehe...tp nk membuatnya yg leceh ialah pd bhgn nk asingkn telur kuning n telur putih. Telur putih mestilah dipukul hingga menjd kental (meringue). Pantang membuat meringue nie jgn ada secalit pun kesan minyak or butter pd perkakasan yg digunakan.

Apa2 pun dek kerana dah minat sgt semua diharungi jugak oleh Mak Buyung nie hehehe... Sy bakar pd hari Khamis lepas sementara menunggu Mr.HB bersiap nk bawa sy check-up kt PUSRAWI (menyempat tuh buat sebiji kek ;PP ) Akhirnya berjaya utk kali ke-3 buat kek chiffon.First time ada pd entry yg lepas. Itu Chiffon cake yg pertama sy buat marble starwberry n chocolate flavor. Kali sy buat menggunakan pisang dan serbuk koko. So Chocolate Banana Chiffon Cake lah namanya ;)


Semlm Aishah (ex-housemate) dtg beraya bersama her  bb n hubby.. BB Reza bukan main suka mkn kek chiffon nie. Sy buat kadar kemanisannya just nice shj..

Naik mengebu! ;DD sebaik dikeluarkn dr oven segerlah terbalikkn hingga sejuk bg mengelakkan kek mendap. Biar sejuk dlm keadaan terbalik. Kemudian baru sisipkan dgn pisau nipis ditepi2 kek dan akhirnya sekali dibhgn dasar kek. Mesti buat dgn berhati2 sebab kek nie mudah terkoyak. **Loyang jenis ini shj yg sesuai utk Chiffon cake.


Chocolate Banana Chiffon Cake (Resepi asal dari RIMA)

Bahan-bahan:
  • 20g cocoa powder (I used koko black)
  • 60 ml hot water
  • 100g banana - mashed/ blender smooth
  • 35g of cooking oil
  • 1/2 tsp chocolate paste
  • 85g low protein flour (cake flour)
  • 1 tsp ground cinnamon (i used 1/2 tsp.. will use 1/4 tsp next time)
  • 1/2 tsp baking powder (I used double action baking powder)
  • 75g caster sugar
  • 5 egg yolks
  • 5 egg whites
  • 1/4 tsp salt
  • 75g caster sugar


1-Dissolve cocoa powder in hot water. Add bananas, cooking oil, chocolate paste. Stir well. Set aside.

2-Sift flour, cinnamon and baking powder (i sifted it 3x). Add sugar. Stir well. Pour the cocoa powder mixture a little at a time into sifted dry ingredients. Add in egg yolks. Stir well. Set aside. (I whisk sugar and egg yolks using stand mixer till pale.. add in cocoa powder mixture, bananas, oil and chocolate paste and continue to whisk at low speed.. Add batter into sifted dry ingredients)

3-Beat egg whites and salt until half inflate. Add sugar a little at a time and continue to whisk till stiff peak.

4-Add like 1/3 of egg white into chocolate batter and fold in gently and lightly.. add the rest of chocolate batter into egg white and continue to fold in gently.

5-Pour into 20 cm diameter ungreased chiffon pan (I used 22cm)
6. Bake in preheated oven of 170C for 70 mins




Wednesday, September 21, 2011

Kek Kukus 3 Rasa

Entry kali nie fida nk share resepi kek kukus yg lembut, gebu dan enak. Nama kek mcm mskan ikn 3 rasa plak hehehe...tp mmg mudah menyediakn kek ini. Sesuai dimkn bila2 masa.


Sy gunakan 3 perisa, mocca,strawberry dan coklat. Gabungan 3 rasa yg pasti enak :))

Kek Kukus Baldu 3 Rasa (Sumbangan  dr blog Easybakes )

Bahan-bahan:
( loyang 4 segi 7x7) 
4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari peti ais)
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum yang berkualiti 
1/2 sudu kecil rata baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/4 sk garam
50 ml minyak sayur atau minyak jagung
1/2 sudu kecil vanilla
sedikit coklat emulco, mocca dan strawberry
coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya

Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat chip, mocca emulco, dan strawberry emulco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)

4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan strawberry dan taburkan coklat chip secara rawak. Buat sampai habis. Akhir skali lapisan mocca.

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.


Monday, September 19, 2011

Time flies so fast!

Well...tday i called it 'D Marathon Meeting Day'. Bermula dgn meeting takwim sekolah utk next year frm 12.30 pm untill 3.15pm! Gosh, perut sy berkeroncong minta disi selepas mtg petang td..pastuh sambung plak dgn mtg my school prefect until almost 5.30 pm! Telefon dh berdering2 hb call tp sy silence mode dan terlupa plak nk vibrate tepon tuh huhu...mr.hb risau mn plak sy g tak pick-up the call huhu ;) Sy slh seorg guru penasihat Lembaga Pengawas sek so kenalah bersama rakan sekerja memantau ahli lembaga pengawas yg baru (2012). Mereka baru dilantik dua minggu lepas. Sampai rumah dah kui 6 ptg n perut mula terasa dh masuk angin. **sigh** ksian bb pun lapar agaknyer huhu...nk uat camner jadual sy hari nie very tigh n mmg takder masa nk lunch :(( (kalau Doc taw sure sy kena marah sbb dia kata sy kena jaga penyakit gastric sy..) alhamdulillah tak sampai kena gastric..time puasa arituh mmg tak kena penyakit nie. Syukur byk2..

Sebenarnya dh byk resepi tersimpan dlm lappy tak sempat2 nk masukkan dlm blog nie. So mlm nie nk masukkan resepi Apam Polkadot yg slalu di msk dikalangan food blogger. Rupanya mmg mudah nk buat apam nie. Dahla rupanya sgt cute rasanya pun sedap. Enak dimkn waktu minum petang bersama minuman kegemaran.

Sy gunakan filling strawberry sbg intinya.



Apam polkadot sedang dikukus...

APAM POLKADOT @ DOT2


Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )
  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum*
  • 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)
  • 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
  • 1 sudu teh ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna & Esen Vanilla
  • 200 gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)
Cara-cara
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan dengan mixer. Tambah esen vanilla & Ovallette ,pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah texture menjadi gebu . Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa.
2.      Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  1. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
  2. Picitkan blueberry filling secukupnya.Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
  3. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
  4. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
  5. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.