Wednesday, November 24, 2010

Mak Ngah Aiman suka biskut ini!

Haih... missing my nephew Aiman so much. Last nite mak dia called bgtaw yg Aiman dpt sebuah kamera mainan dr jiran sebelah. Leka dia bermain dgn kamera,click san,click sini. Shoot beg ayah dia dan asyik suruh mak dia berposing. "Aiman nk amek gambo mcm mak Ngah la!" katanya...
Anak buah yg sorang ni suka makan biskut Samperit. Hari raya yg lepas aku buatkn satu balang khas utk dia. Samperit biskut old timer yg sedap dan disukai ramai. First time membakar Samperit hasilnya not bad cuz rakan-rakan dan nephew amat mengemarinya. Alhamdulillah...

Resepi biskut Samperit
Bahan-bahan: [130-140 biji ]
250gm butter
1/2 cwn gula icing
1 biji kuning telur
11/2 cwn tpg gandum
2 cwn tepung ubi
2 titik pewarna kuning
1 sdt esen vanila
*ekstrakn 1/2 cwn tpg gandum dan ubi.

Cara membuat:
1- Pukul telur & gula sebentar. Masukkn pula butter,esen vanilla, dan pewarna kuning. Gaulkan.
2- Masukkan tepung ubi dan gandum. Uli hingga menjd doh.
3- Jika doh masih lembek tambahkn sedikit-sedikit tpg ekstra hingga menjadi sederhana lembik.
4- Sebelum menerap,doh tadi tutup dgn tuala basah (doh mudah keras jadi perlu ditutup)
5- Bakar selama 10-15 minit dgn suhu 150'c



He's so cute holding my Samperit n ready to posing infront of the camera huhu


First time i baked traditional cookies.

No comments: