Jarang saya masukkan entry waktu petang. Tapi hari ini ada kelapangan so bolehla menaip ;) lagipun si kecilku Qaseh sedang lena tidur dibuai mimpi...
Ouch! Cuti tinggal beberapa minggu sahaja. Kegembiraan hidup di kampung akan berakhir...
*sigh*......hidup di hutan batu suatu perjuangan...terutama hal karier saya..
Kata hati "Beranilah membuat keputusan! biar susah sekarang.
Tahun baru apa azam baru ? biar rahsia....ada dalam kepala Fida, sedang dicongakkan...
Dah berbalik pada resepi kali ini, sebenarnya dapat daripada dapur Dayang Jack (DAPURKU SAYANG). Fida memang suka resepi-resepi beliau. Dijamin menjadi dan enak! Penggemar-penggemar kacang tanah sure sukakan kek ini ;)
tgkla aksi my little angel mkn kek kcg hasil tgn mama dia, lucu! |
KEK KACANG TANAH
bahan-bahan : loyang 22-23 cm
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 5 biji telur Gred B
- 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
- 200 g mentega
- 1 1/4 cawan brown sugar ( guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar)
- 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega.
- Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
- Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
- Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
- Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment