Thursday, August 4, 2011

Ramadhan yang bermakna..

Alhamdulillah, dah nak masuk seminggu kita berpuasa. Kandungan sy pun dah 3 bulan pd minggu lepas dan disambut dgn kedtgan bulan yg mulia ini.Syukur, nmpknya tiada halangan kesihatan utk sy menjalani ibadah puasa pd thn ini kerana menurut doktor Daud sy boleh berpuasa selagi tidak memudaratkan diri dan bayi yg dikandung. Tambahan lagi sy tidak mempunyai alahan muntah dan sebagainya. Hm..last year tidak terfikir pun thn ini akn berpuasa sbg isteri dan mother to be...Yer, mmg benar kita hanya mampu merancang yg menentukan hanylah Allah. Siapa sangka nasib atau takdir kita pd masa2 akn dtg kan? yg penting berdoa semoga semuanya berjln dgn baik dan dipermudahkan tuhan.
Sekarang sy dah bole menaip entry ttg masakan. 3 bln yg lepas mcm tak larat jer nk ke dapur itu yg tak ada entry mskn huhu... So dah 4 hari berpuasa ini adalah beberapa jenis lauk pauk dan kuih muih yg sy masak utk hidangan berbuka yg boleh dikongsi bersama di blog ini. Entah kenapa sejak preggy nih sy suka 'bangat' mkn karipap. Plg sy suka karipap sardin. Puasa hari ke-2 yg lepas sy teringat resepi kulit karipap yg sedap yg dikongsikan oleh mak Usu sy. Mak Usu mmg menjual karipap, dan karipap dia mmg sedap ;) Selasa lepas sy pun berkobar2 lah suruh hb pergi beli bhn2 utk menyediakan inti karipap. Kali ini sy buat karipap daging bersama kentang. Dah terlebih rajin sy buat bentuk bulat dan yg jd mangsa kena gelek kulit karipap ttn lah hb kesygan hehe..(sebab sy takder mesin karipap kenalah uli dgn papan pencanai jer..)
Selain itu masa belek2 kt website kongsi resepi sy dpt plak resepi dessert yg yummy ini. Rich chocolate puding dgn kuah berkoktail. Mmg sedap! sesiapa penggemar coklat tentu menyukai puding ini. Nak lagi best mkn setelah disejukkan atau mkn bersama kuah yg ada ais.


Sy tiada simpanan koktail dlm tin, yg ada tinggal buah peach jer, sedap juga gunakan buah peach ;)

Oklah cukup lah bebelan utk kali ini,so inilah dia resepi mudah kulit karipap versi Mak usu sy..

-Karipap Kentang Berdaging-

Bahan2 utk kulit karipap:
1/2 kilo tepung (sy agak2 jer, sy guna dlm setgh kampit)
4 sudu besar marjerin (dicairkan)
sedikit garam (jgn byk nnt masin)
sedikit air (curahkan sedikit2 hingga doh tidak melekat lagi)

Cara membuat:
1-Masukkan tepung, garam dan marjerin cair ke dlm bekas adunan.
2-Marjerin cair yg telah disejukkan dicampur dgn tepung, gaul rata.
3-Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh sebati dan tidak melekat di jari.
4- Canailah kulit karipap dan tekap menggunakan penekap berbentuk bulat.
5- Masukkan inti, kemaskan tepinya dan kelimkan (bab kelim kulit karipap sy plg suka ;)) )

Bahan-bahan untuk inti:
2 biji kentang saiz besar (boleh dpt dlm 20-30 biji karipap dlm saiz bulat sederhana)
1/2 peket daging kisar Ramly
4 sudu besar serbuk kari
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit cili kering yg dikisar (kalau suka pedas letak lebih)
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun sup (jika suka tukar pd daun kari)
minyak utk menumis

Cara membuat:
1-Tumiskan bawang merah,cili dan bawang putih yg dikisar hingga naik bau,dan masukkan rempah kari.
2-Masukkan pula kentang dan daging. Masak sehingga kentang dan daging empuk.
3-Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4-Akhir sekali selepas menutup api taburkan daun sup.
5-Sejukkan inti sebelum digunakan.


Besar2 kelim yg sy buat hehe.. ;)
-Resepi Rich Chocolate Puding Berkuah dengan Buah Peach-

Bahan-bahan puding:
3 1/4 cwn air
i peket serbuk agar2 (sy guna yg 8gm)
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu tepung
4 sudu besar tepung jagung
1/4 cwn gula (kadar kemanisan ini bg sy dh ok, tak terlalu manis)
1 susu kecil esen vanilla
4 sudu besar mentega
sedikit garam

Bahan-bahan untuk kuah puding:
1 tin susu cair
Buah peach dlm tin
sedikit air gula

Cara menyediakan puding:
1-Gaul sebati semua bahan kecuali mentega dgn menggunakan whisk.
2-Apabila semua bahan dan gula telah sebati masukkan ke dlm periuk dan kacau dgn api sederhana sehingga menjadi likat dan berkilat.
3-Sebelum diangkat masukkan mentega, kacau hingga sebati.
4-tuanglah ke dlm acuan yg digemari dan disejukkan sebelum dihidang.
**Untuk kuahnya, campurkan susu cair bersama buah peach dan sedikit air gula. Kadar kemanisan ikut suka masing2.

No comments: