Saturday, August 6, 2011

Hari santan sedunia ;))

Hb sy suka bangat makanan yg berasaskn santan. Maklumlah org nogori ;PP tp sy plak lah yg susah hati nnt kolestrol dia naik nak2 time bulan posa ni kan. Semlm sy cuba buat kuih lompat tikam sagu yg berasal dari Kelantan. Alhamdulillah rasanya mmg enak tapi rupa 'kureng' sket huhu...ada tetamu dtg berbuka tu yg sy masak kuih itu sebagai manisan dan bihun kari serta lauk-pauk yang lain. Apa-apa pun terasa puas hati dpt menjamu org lain dgn hasil masakan kita. Bila tgk tetamu enjoy menikmati juadah yg dihidang terasa hilang segala penat lelah semasa menyediakan juadah tersebut.
Okeyla, inilah dia resepi lompat tikam sagu yg sy cuba semlm. Untuk mengurangkan penggunaan santan, kuahnya sy campurkan dgn susu cair.




Sago
200g Sagu
Rendam sagu dgn air & pewarna sehingga kembang lebih kurang 10 min.
Letakkan ke dlm bekas  & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Sukat air agak2 jer).
Kukus 20 min.
(Sy guna 200 gm aje sago kerana  guna acuan cawan kecil-kecil. Sy guna sago putih yg direndam dengan pewarna oren dan hijau)

Lapisan Atas
160g Tepung Beras
200ml peket Santan
800ml Air
1 sb Pes Pandan
1 st Air Kapur
1/2 st Garam
sedikit pewarna merah
Campurkan kesemua bhn2 lapisan atas sehingga sebati.
Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit.
Tuangkan ke atas lapisan sagu & kukus 20 min.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian dlm peti sejuk.

Kuah
200ml peket Santan
250ml Susu Cair Segar
1/4 tsp Garam
Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak).
Sejukkan. 
Air Gula
5 tbsp Gula Merah
3 tbsp Gula - ita gantikan dgn gula Melaka
Daun Pandan

Masak gula merah, gula putih, sedikit air (agak pekat) & daun pandan.
Sejukkan.

Hidangkan Lompat Tikam dgn kuah santan & sirap gula merah.

Bihun Kari Istimewa Ramadhan



Bahan untuk kuah kari:
**bahan dikisar
*1/2 inchi lengkuas
*2 btg serai
*1/2 inchi halia
*5 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
**1 labu bawang besar
*3 sudu besar udang kering (rendam)

Stok udang (sy blend kepala n kulit udang, rebus,tapis dan ambil air stoknya)
1 sudu makan pes cili (kalo suka kuah pedas tambah la ikut suka)
4 sudu besar serbuk kari (campur dgn air)
200 ml santan pekat
2 keping asam gelugur
air secukupnya
daun kari

minyak utk menumis
gula dan garam secukup rasa

Bahan untuk rencah: (ikut suka, kalo suka daging, bole buat stok dr air rebusannya)
1 kilo kerang (rebus dan ambil isinya)
udang
bebola ikan
fish cake
tauhu
taugeh
kacang panjang - celur
daun bawang dan bawang goreng
telur rebus
limau kasturi

Cara membuat kuah:
1- Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar dan pes cili
2-Apabila naik bau masukkan pes kari, gaul sebati dan masukkan air dan stok udang
3-Apabila kuah mengelegak, masukkan pati santan,daun kari, udang,bebola ikan,fish cake dan tauhu.
4-Hidangkan bersama telur dan kerang rebus,taugeh,kacang panjang,limau kasturi dan potongan cili padi bersama kicap cair

 

No comments: