Sunday, September 25, 2011

Gebu segebunya! ;))

Seminggu dua nie sy gila nk buat chiffon cake. Selalu tgk kt blog kak Azlita (Masam Manis) dan Mat Gebu (Dapur Tanpa Sempadan) wah, sgt menarik dgn rupanya yg gebu dan tekstur yg lembut. Kejadian kek chiffon ini mmg'beautiful' kata Mat Salleh hehe...tp nk membuatnya yg leceh ialah pd bhgn nk asingkn telur kuning n telur putih. Telur putih mestilah dipukul hingga menjd kental (meringue). Pantang membuat meringue nie jgn ada secalit pun kesan minyak or butter pd perkakasan yg digunakan.

Apa2 pun dek kerana dah minat sgt semua diharungi jugak oleh Mak Buyung nie hehehe... Sy bakar pd hari Khamis lepas sementara menunggu Mr.HB bersiap nk bawa sy check-up kt PUSRAWI (menyempat tuh buat sebiji kek ;PP ) Akhirnya berjaya utk kali ke-3 buat kek chiffon.First time ada pd entry yg lepas. Itu Chiffon cake yg pertama sy buat marble starwberry n chocolate flavor. Kali sy buat menggunakan pisang dan serbuk koko. So Chocolate Banana Chiffon Cake lah namanya ;)


Semlm Aishah (ex-housemate) dtg beraya bersama her  bb n hubby.. BB Reza bukan main suka mkn kek chiffon nie. Sy buat kadar kemanisannya just nice shj..

Naik mengebu! ;DD sebaik dikeluarkn dr oven segerlah terbalikkn hingga sejuk bg mengelakkan kek mendap. Biar sejuk dlm keadaan terbalik. Kemudian baru sisipkan dgn pisau nipis ditepi2 kek dan akhirnya sekali dibhgn dasar kek. Mesti buat dgn berhati2 sebab kek nie mudah terkoyak. **Loyang jenis ini shj yg sesuai utk Chiffon cake.


Chocolate Banana Chiffon Cake (Resepi asal dari RIMA)

Bahan-bahan:
  • 20g cocoa powder (I used koko black)
  • 60 ml hot water
  • 100g banana - mashed/ blender smooth
  • 35g of cooking oil
  • 1/2 tsp chocolate paste
  • 85g low protein flour (cake flour)
  • 1 tsp ground cinnamon (i used 1/2 tsp.. will use 1/4 tsp next time)
  • 1/2 tsp baking powder (I used double action baking powder)
  • 75g caster sugar
  • 5 egg yolks
  • 5 egg whites
  • 1/4 tsp salt
  • 75g caster sugar


1-Dissolve cocoa powder in hot water. Add bananas, cooking oil, chocolate paste. Stir well. Set aside.

2-Sift flour, cinnamon and baking powder (i sifted it 3x). Add sugar. Stir well. Pour the cocoa powder mixture a little at a time into sifted dry ingredients. Add in egg yolks. Stir well. Set aside. (I whisk sugar and egg yolks using stand mixer till pale.. add in cocoa powder mixture, bananas, oil and chocolate paste and continue to whisk at low speed.. Add batter into sifted dry ingredients)

3-Beat egg whites and salt until half inflate. Add sugar a little at a time and continue to whisk till stiff peak.

4-Add like 1/3 of egg white into chocolate batter and fold in gently and lightly.. add the rest of chocolate batter into egg white and continue to fold in gently.

5-Pour into 20 cm diameter ungreased chiffon pan (I used 22cm)
6. Bake in preheated oven of 170C for 70 mins




No comments: