Thursday, November 3, 2011

Swiss roll berinti Raja segala buah ;))

Assalamualaikum n hi semua. Lama sy tak mengetuk keyboard memasukkan N3 masakan sebab sy busy sejak kebelakangan ini dgn tugas2 di tempat kerja. waktu mlm nk mengadap lappy pon dah tak larat. Ini minggu terakhir 2nd trimester n next week akn masuk 3rd trimester for my pregnancy. *SIGH*.....skrg dah mula cpat letih....tapi hobi baking sy tak pernah pudar. Antara dessert yg telah sy try sepanjang waktu berhibernasi dr blog ini ialah kek pisang coklat dan swiss roll dgn filling cream durian. Thanks a lot to the dailydelicious.blog.com for the awesome recipe of banana chocolate cake ;D Swiss roll dgn filling durian pula sy adaptasi dari durian cream puff. Ternyata resepi kek span utk swiss roll ini memang the best! Sy dpt dari myresepi dot com dan resepi ini ditulis oleh Yani. Next time sy akn gunakan resepi yg sama utk vanilla swiss roll sy.
Untuk swiss roll cream durian nie sy hiaskan atasnya dgn kepingan almond so rasa kek ini bertambah lemak2 manis gitu ;))


Syukur, hajat di hati nak mkn durian dh tertunai. Nak mkn mentah sy masih takut2 sbb preggy so sy buatkn sbg filling utk vanilla swiss roll ini. Nasib baik hb jumpa durian d carefour berhampiran rumah. Lama juga mencari durian tp susah nk jumpa skrg cuz bkn musim raja segala buah nie...
Swiss Roll Filling Krim Durian

Basic kek span:


Untuk adunan ini kita boleh dapat 2 keping basic kek span dgn loyang 30x30cm

Bahan-bahan ( 30x30cm )
    • 4 biji telur
    • 60g gula halus
    • 3 sudu besar plain yogurt
    • 60g tepung gandum
    • 10g corn starch
    • esen vanila secukupnya
KAEDAH:
  1. Persediaan awal: Panaskan oven ke 170C. Alaskan dulang dengan kertas minyak. Sediakan meringue- pukul telur putih dan gula sehingga kembang.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur kuning, esen vanila dan yogurt sehingga sebati.
  3. Masukkan adunan no.2 ke dalam meringue. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan pula tepung gandum dan corn starch yang telah diayak. Kacau perlahan-lahan dengan spatula.
  5. Tuangkan ke dalam dulang. Ratakan adunan tadi. Bakar selama 12 minit
  6. Keluarkan dari oven dan sejukkan
Filling Krim Durian
Bahan-bahan:
125 gm isi durian - dilecek atau dikisar
1 cup whipping cream
15gm gula aising

Kaedah:
1- Putar whipping cream bersama gula aising sehingga bertanduk
2- Masukkan isi durian yg telah dilecek tadi
3-Sejukkan dlm peti sejuk dalam 1 -2 jam sebelum disapu pada kek

No comments: