Hm...pict tak best...kene tunggu my DSLR..re-shoot and i'll replace this photo soon ;-) |
Bahan-bahan:
500 gm udang (saiz medium/besar)
2 batang terung (saya gunakan terung panjang)
1 cawan pati santan + 2 cawan santan cair
1 btg serai*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sdb ketumbar*
1sdb lada putih *
sedikit kunyit hidup *
sedikit belacan *
3 biji cili padi (jika gemar masakan pedas boleh letak banyak)*
garam
Cara memasak:
1- Tumbuk/kisar semua bahan yang bertanda *
2- Masukkan bahan yg telah dikisar ke dlm periuk berisi santan. Kacau sebati.
3- Masukkan udang dan masak di atas api sederhana.
4- Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak.
5- Apabila telah mengelegak masukkan terung yg telah dipotong-potong.
6-Akhir sekali masukkan garam dan sedikit gula (jika suka-untuk menggantikan penambah perisa)
1 comment:
ahah! nice recipes here...ku mesti cuba!! and i too have a nikon d3k!tqs for visiting my blog!
Post a Comment