Monday, December 13, 2010

Lemak Udang dan Terung

Resepi ini diolah dari resepi asas masak lemak. Masakan kampung yang pasti membuat anda makan dengan berselera. Nak umph lagi makan bersama ikan masin perah limau. Mak mertua lalu pon takkan perasaan ;-P


Hm...pict tak best...kene tunggu my DSLR..re-shoot and i'll replace this photo soon ;-)

Bahan-bahan:
500 gm udang (saiz medium/besar)
2 batang terung (saya gunakan terung panjang)
1 cawan pati santan + 2 cawan santan cair
1 btg serai*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sdb ketumbar*
1sdb lada putih *
sedikit kunyit hidup *
sedikit belacan *
3 biji cili padi (jika gemar masakan pedas boleh letak banyak)*
garam

Cara memasak:
1- Tumbuk/kisar semua bahan yang bertanda *
2- Masukkan bahan yg telah dikisar ke dlm periuk berisi santan. Kacau sebati.
3- Masukkan udang dan masak di atas api sederhana.
4- Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak.
5- Apabila telah mengelegak masukkan terung yg telah dipotong-potong.
6-Akhir sekali masukkan garam dan sedikit gula (jika suka-untuk menggantikan penambah perisa)




1 comment:

KG said...

ahah! nice recipes here...ku mesti cuba!! and i too have a nikon d3k!tqs for visiting my blog!