Sunday, October 9, 2011

Ayam Panggang Tomato

Sejak seminggu ni cuaca mendung dan hujan di kawasan sy. Dah masuk musim tengkujuh bila masuk bulan Oktober. Bila sejuk2 nie perut mulalah berdondang sayang cepat lapar hehe...Hari nie cuba resepi ayam panggang. Sebenarnya sy dah dpt resepi ayam panggang nie lama dah tp tak ada masa nak memanggang ayam. Lagipun masa first 3 months preggy fida tgk ayam pun dah kembang2 tekak. Sedap rasa ayam panggang tomato nie. Masin,pedas dan manis dgn perisa rempah2 dan tomato. Semlm tgk kt SOGO ada baby potato, sy beli dan hari nie sy bakar skali dgn ayam. Selalu fida tgk kt resepi mat saleh mereka mmg suka bakar potato. Rempah utk membakar kentang ni mudah sahaja. Campak shj bwg putih yg diketuk, herba rosemary, serbuk blackpaper dan sedikit garam. Dan jgn lupa juga minyak zaiton. Bakarlah dlm jangka masa 15-20 minit suhu ketuhar 170'C.


Ayam Panggang Tomato

BAHAN2:
Bahan untuk kuahnya(ayam bersaiz 800g)
1/2 labu bawang merah sederhana dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 inci halia dikisar
1 biji cili hijau dikisar
sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
4 sudu besar tomato dalam tin( atau tomato biasa 2 buji besar)
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil cajun
sedikit rosmary
1 sudu besar madu
sedikit garam
1 sudu besar marjerin
bijan hitam untuk hiasan

Bahan perapan:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
sedikit kunyit
sedikit garam

Cara-cara:
1-Bersihkan ayam dan lumurkan dengan bahan perapan.
2-Sementara itu kisar semua bahan yang perlu dikisar
3-Masukkan mentega didalam periuk setelah cair dan panas masukkan bahan kisar dan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. tumis sebentar.
4-Masukkan serbuk cili yang telah dibancuh sedikit air, masak sebentar
masukkan serbuk cajun, rosemary, tomato.
5-Setelah itu masukkan madu dan masukkan garam. ingat garam pun ada pada ayam yang diperap jadi hati2 dengan rasanya.
6-Setelah itu tutup api dan lumur pada ayam yang diperap tadi. taburkan bijan hitam.
7-Bakar dalam oven 180 selama 20 minit . Kemudian terbalikkan ayam dan letakkan kuah ayam tadi diatas ayam supaya ayam tidak kering.
8-Bakar lagi 30 minit dengan api 170. jika masih belum perang dan masak boleh tambah masa mengikut oven masing2. siap untuk dihidang.


Thursday, October 6, 2011

Eh, ZEBRA!

Hye , lately Fida bz sgt dgn tugasan sekolah. Maklumlah dh nk hujung thn mcm2 kena buat dan sediakan sebelum bercuti panjang. Tp mak Buyung ni menyempat gak baking dlm busy dia huhu ;PP suami  geleng kepala jerla tgk hobi sy yg satu nie..
Sy sgt teruja utk mencuba lagi buat kek yg berbelang sprt kek karamel dlm N3 yg lepas. Tgk resepi kek coklat pisang marble dr kak Azlita mcm menarik lalu sy mencubanya last weekend. Alhamdulillah kek itu menjadi dan rasanya sgt lembut, tidak kering (sprt lembab mcm kek chiffon) dan coraknya yg cantik mcm kuda belang Zebra kata En.HB ehek ;P

Cantik mcm belang ZEBRA! ;))


Harum semerbak bau kek ini dgn aroma pisang bercampur coklat. YuMMy!
Utk mengelakkan kek mendap, sebaik shj keluar dr ketuhar biar 10 minit kemudian terbalikkan atas jaringan penyejuk dan biar kek sejuk dlm keadaan terbalik.
 
Sy curahkan chocolate ganache sbg topping kek ini. Pergh, mmg lazat!n (^-^)v


Kek Marble Coklat Pisang
(Loyang 10x10 inch)
Bahan2:                          
250 gm pisang – dilecek@kisar
250 gm tepung kek
1 sdt baking powder
200 gm gula kastor
6 biji telur
1 sdb ovellette
2 sdb susu pekat
50 gm susu fresh milk @susu cair
90 gm minyak
1 sdb choc emulco (sy gantikan dgn 2 sdb serbuk koko)
1 sdk esen pisang

KAEDAH:
1-      Alas loyang dgn kertas minyak dan lenserkan mentega. Panaskan oven pada suhu 170’C
2-      Lenyek/kisar pisang hingga halus – ketepikan
3-      Dalam mixer satukan tepung (baking powder tlh diayak bersama),gula,telur,ovellette,susu pekat,dan susu cair. Putar hingga semuanya sebati dan bertukar warna pucat.
4-      Masukkan pisang lenyek dan esen pisang. Putar perlahan hingga sebati.
5-      Masukkan minyak, dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.
6-      Bahagikan adunan kepada dua bahagian. 1 bhgn letak coklat emulco atau serbuk koko, manakala satu bhgn lagi biarkan pada warna asal.
7-      CARA MEMBUAT CORAK:-
-          Letakkan 3 sdb aduanan asal di tengah2 loyang.
-          Kemudian diatas adunan asal letakkan 3 sdb adunan coklat. Adunan akn bergerak sendiri ke tepi Loyang jd jgn dikacau biarkan shj.
-          Ulangi proses ini sehingga ¾ Loyang.
-          Selepas itu kurangkan kepada 2 sdb beberapa kali kemudian bhgn terakhir letakkan 1 sdb shj.
8-      Bakar pada suhu 170’C selama 1 jam sehingga masak.




Monday, September 26, 2011

It's so pretty!

Alhamdulillah bersyukur dgn apa yg Allah kurniakn dlm hidup ini. Biar sederhana tp hati gembira dgn keluarga tersyg dan aktiviti yg sy lakukan. Sementara enjoy my 2nd trimester pregnancy nie hobi memasak tdk pernah luntur. Malah makin menjd2 especially bila tgk blogger2 yg lain menghasilkn hidangan yg lazat dan menarik!
Entry lepas sy masukkn resepi chiffon cake yg sy buat utk Aishah dan family yg dtg berhari raya semlm. Di samping dessert tersebut ada satu lagi pencuci mulut yg berjaya sy buat utk hidangan tetamu istimewa tersebut. Dessert yg dimaksudkan ialah kek karamel pelangi. Kejadian kek ini mmg cantik dgn warna-warni pelangi. Rasanya seakan kek span tetapi lembut diatasnya dgn karamel. Mmg puas hati bila berjaya membakar kek ini. It's so pretty! Nak mkn pun rasa syg! ;-P

Mr.Hb kata cantiknyer kek nie mcm pelangi! Hehe..bkn sekadar cntik rupa, rasa kek ini pun awesome taw :)


Kek Karamel Pelangi

Kek Karamel Pelangi (Resepi dari blog Masam Manis Azlita)
Bahan-bahan:
Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir
-Sediakan loyang 8 inc.
-Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
-Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
-Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan



Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

-Kacau susu dan gula hingga gula larut.
-Kacau telur dan esen perlahan.
-Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
-Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
-Ketepikan.
-Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
-(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Bahan-bahan kek:
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
1-Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
2-Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


1-Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
2-Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
3-Ketepikan.
Merinque 
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2




-Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
-Pukul putih telur hingga berbuih
3-Masukkan gula dan cream of tartar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
4-Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
5-Gaul rata secara kaup balik
-Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga  bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Teknik mencorak pelangi:
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan hijau, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan hijau (on top). Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan oren di tengah-tengah lapisan pink.Adunan tidak perlu kita kacau cuz ia akan bergerak sendiri ke tepi2 loyang.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.



Panaskan oven terlebih dahulu. Sy panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven sy tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.


Kaedah Steam Bath Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

Sunday, September 25, 2011

Gebu segebunya! ;))

Seminggu dua nie sy gila nk buat chiffon cake. Selalu tgk kt blog kak Azlita (Masam Manis) dan Mat Gebu (Dapur Tanpa Sempadan) wah, sgt menarik dgn rupanya yg gebu dan tekstur yg lembut. Kejadian kek chiffon ini mmg'beautiful' kata Mat Salleh hehe...tp nk membuatnya yg leceh ialah pd bhgn nk asingkn telur kuning n telur putih. Telur putih mestilah dipukul hingga menjd kental (meringue). Pantang membuat meringue nie jgn ada secalit pun kesan minyak or butter pd perkakasan yg digunakan.

Apa2 pun dek kerana dah minat sgt semua diharungi jugak oleh Mak Buyung nie hehehe... Sy bakar pd hari Khamis lepas sementara menunggu Mr.HB bersiap nk bawa sy check-up kt PUSRAWI (menyempat tuh buat sebiji kek ;PP ) Akhirnya berjaya utk kali ke-3 buat kek chiffon.First time ada pd entry yg lepas. Itu Chiffon cake yg pertama sy buat marble starwberry n chocolate flavor. Kali sy buat menggunakan pisang dan serbuk koko. So Chocolate Banana Chiffon Cake lah namanya ;)


Semlm Aishah (ex-housemate) dtg beraya bersama her  bb n hubby.. BB Reza bukan main suka mkn kek chiffon nie. Sy buat kadar kemanisannya just nice shj..

Naik mengebu! ;DD sebaik dikeluarkn dr oven segerlah terbalikkn hingga sejuk bg mengelakkan kek mendap. Biar sejuk dlm keadaan terbalik. Kemudian baru sisipkan dgn pisau nipis ditepi2 kek dan akhirnya sekali dibhgn dasar kek. Mesti buat dgn berhati2 sebab kek nie mudah terkoyak. **Loyang jenis ini shj yg sesuai utk Chiffon cake.


Chocolate Banana Chiffon Cake (Resepi asal dari RIMA)

Bahan-bahan:
  • 20g cocoa powder (I used koko black)
  • 60 ml hot water
  • 100g banana - mashed/ blender smooth
  • 35g of cooking oil
  • 1/2 tsp chocolate paste
  • 85g low protein flour (cake flour)
  • 1 tsp ground cinnamon (i used 1/2 tsp.. will use 1/4 tsp next time)
  • 1/2 tsp baking powder (I used double action baking powder)
  • 75g caster sugar
  • 5 egg yolks
  • 5 egg whites
  • 1/4 tsp salt
  • 75g caster sugar


1-Dissolve cocoa powder in hot water. Add bananas, cooking oil, chocolate paste. Stir well. Set aside.

2-Sift flour, cinnamon and baking powder (i sifted it 3x). Add sugar. Stir well. Pour the cocoa powder mixture a little at a time into sifted dry ingredients. Add in egg yolks. Stir well. Set aside. (I whisk sugar and egg yolks using stand mixer till pale.. add in cocoa powder mixture, bananas, oil and chocolate paste and continue to whisk at low speed.. Add batter into sifted dry ingredients)

3-Beat egg whites and salt until half inflate. Add sugar a little at a time and continue to whisk till stiff peak.

4-Add like 1/3 of egg white into chocolate batter and fold in gently and lightly.. add the rest of chocolate batter into egg white and continue to fold in gently.

5-Pour into 20 cm diameter ungreased chiffon pan (I used 22cm)
6. Bake in preheated oven of 170C for 70 mins




Wednesday, September 21, 2011

Kek Kukus 3 Rasa

Entry kali nie fida nk share resepi kek kukus yg lembut, gebu dan enak. Nama kek mcm mskan ikn 3 rasa plak hehehe...tp mmg mudah menyediakn kek ini. Sesuai dimkn bila2 masa.


Sy gunakan 3 perisa, mocca,strawberry dan coklat. Gabungan 3 rasa yg pasti enak :))

Kek Kukus Baldu 3 Rasa (Sumbangan  dr blog Easybakes )

Bahan-bahan:
( loyang 4 segi 7x7) 
4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari peti ais)
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum yang berkualiti 
1/2 sudu kecil rata baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/4 sk garam
50 ml minyak sayur atau minyak jagung
1/2 sudu kecil vanilla
sedikit coklat emulco, mocca dan strawberry
coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya

Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat chip, mocca emulco, dan strawberry emulco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)

4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan strawberry dan taburkan coklat chip secara rawak. Buat sampai habis. Akhir skali lapisan mocca.

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.


Monday, September 19, 2011

Time flies so fast!

Well...tday i called it 'D Marathon Meeting Day'. Bermula dgn meeting takwim sekolah utk next year frm 12.30 pm untill 3.15pm! Gosh, perut sy berkeroncong minta disi selepas mtg petang td..pastuh sambung plak dgn mtg my school prefect until almost 5.30 pm! Telefon dh berdering2 hb call tp sy silence mode dan terlupa plak nk vibrate tepon tuh huhu...mr.hb risau mn plak sy g tak pick-up the call huhu ;) Sy slh seorg guru penasihat Lembaga Pengawas sek so kenalah bersama rakan sekerja memantau ahli lembaga pengawas yg baru (2012). Mereka baru dilantik dua minggu lepas. Sampai rumah dah kui 6 ptg n perut mula terasa dh masuk angin. **sigh** ksian bb pun lapar agaknyer huhu...nk uat camner jadual sy hari nie very tigh n mmg takder masa nk lunch :(( (kalau Doc taw sure sy kena marah sbb dia kata sy kena jaga penyakit gastric sy..) alhamdulillah tak sampai kena gastric..time puasa arituh mmg tak kena penyakit nie. Syukur byk2..

Sebenarnya dh byk resepi tersimpan dlm lappy tak sempat2 nk masukkan dlm blog nie. So mlm nie nk masukkan resepi Apam Polkadot yg slalu di msk dikalangan food blogger. Rupanya mmg mudah nk buat apam nie. Dahla rupanya sgt cute rasanya pun sedap. Enak dimkn waktu minum petang bersama minuman kegemaran.

Sy gunakan filling strawberry sbg intinya.



Apam polkadot sedang dikukus...

APAM POLKADOT @ DOT2


Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )
  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum*
  • 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)
  • 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
  • 1 sudu teh ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna & Esen Vanilla
  • 200 gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)
Cara-cara
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan dengan mixer. Tambah esen vanilla & Ovallette ,pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah texture menjadi gebu . Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa.
2.      Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  1. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
  2. Picitkan blueberry filling secukupnya.Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
  3. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
  4. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
  5. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.


Sunday, September 18, 2011

...and Carrot cake again...

Hye lama sy tidak masukkn N3 semenjak raya. Sebab yg pertama card reader sy hilang (tak dpt nk transfer gambar2 yg tlh di shot), yg kedua tripod bwk blk kg time raya lupa nk bwk blk sini (so tak dpt nk shoot picture yg berkualiti, esps shoot mknan mesti ada tripod :*sigh*) dan alasan yg ke-3, bz,bz n bz hehehe.. ;PP

Skrg dh beli card reader yg baru so bole lah sy masukkn beberapa menu yg telah dimsk semasa sblm raya tempoh hari. Ada beberapa cookies yg enak tp belum dpt shoot gambar cookies tersebut. Cookies like Snow Almond, Frambrosen Kenari and Coffee Nutella merupakan cookies kegemaran family n rakan taulan pd hari raya thn ini. Insya'allah sy akn masukkn juga gambar2 n menu utk biskut raya of the year itu ;)

Baiklah entry hari ini sy nk masukkn resepi Kek Lobak yg sy tidak jemu2 membuatnya (utk resepi ada pd entry carrot cake yg lepas). Minggu lepas ada jamuan Hari Raya di sekolah dan sy sempat menyiapkn dua buku carrot cake utk santapan pemanis mulut. Alhamdulillah ramai yg memujinya kerana kelembutan dan keenakan gabungan kcg walnut n cream cheese sbg topping. bagi memenuhi permintaan slh seorg colleague yg tdk dpt membawa blk sedikit carrot cake tersebut utk ank2 beliau... so pd hari ini sy membakar kek lobak lagi utk dihadiahkn pd ank rakan sekerja sy itu. Seronok sgt bila melihat kek tersebut siap dihias dan tak sabar2 rasanya nk diberikn pd rakan sekerja sy esk.

I ate slice of carrot cake while i'm playing Sudoku...hmm...yuMMy! but plz b alert MaMa fida, ur sugar level r goin high! **sigh**



Kek lobak sebelum dihias ;)
Carrot cake selepas dihias ;) sy gunakan piping jelly dan cream cheese yg masih berbaki dlm fridge.