Sunday, June 24, 2012

Pemberian kecil yang tak ternilai...Selamat Hari Bapa dear..

Hye semua. Lama tak masukkan N3 sbb fida bz sgt dgn tugasan harian. Dah 2-3 resepi dicuba n gambarnya tersadai di dlm lappy sbb tak up-date N3.
Last weekend ramai gak yg celebrate Father's Day. Fida takler sambut sgt ttp sekadar memenuhi hari minggu fida buatlah 2 kek atas permintaan ibu dan hb tersyg. Sebenarnya hadiah utk hb sempena hari bapa thn nie mmg tak ternilai dgn apa2 pun di dunia ini. Tangisan si kecil Nur Qaseh Humaira pada hari Jumaat yg berkat bertarikh 27 Jan yg lalu merupakan hadiah yg ditunggu oleh hb sbg seorg bapa. Hb fida mmg teringin menimang ank perempuan kerana ank2 tiri fida semuanya lelaki. Jd fida sgt2 bersyukur pd Allah kerana impian suami dan doa fida tlh dimakbulkanNya. Hikmah Allah menemukan jodoh kami,alhamdulillah. Lengkaplah kehidupan suami sbg seorg bapa kerana ada sekuntum bunga yg menghiasi mahligainya dan akn berkembang dihatinya sampai akhir kelak.
Semoga Allah lindungi kamu slalu puteriku.


Berbalik pd resepi kek yang telah dicuba weekend lepas. Ibu fida teringin nak mkn marble cake. Hb plak suka btol dgn cheese cake. So fida buatlah kedua-dua kek itu utk memenuhi selera mereka. Selain itu salah seorg colleague ada request utk eggless cheese cake. So sy buka fridge n selongkar tgk2 ada lagi stok cream cheese. Insya'allah dua kek ini akn menjd antara kek favorite sy dan akn dibuat berulang kali kerana rasanya yg enak. Sy dpt resepi eggless cheese cake tu dr blog K.O Rasui manakala kek marble pula dr joyofbaking.com. Untuk pengamal vegetarian bolela ke blog K.O Rasui ni. Resepi beliau semuanya nmpk enak dan lazat walaupun tanpa penggunaan telur.

Eggless chocolate cheese cake with toffee pecan nut. Mutu gambar tdk begitu memuaskan sbb adk sy pjm DSLR kesygn so snap guna hp jerla ;)

Marble cake yg cantik dan enak!



Jom kita tgk resepi kedua-dua kek tsebut ;)


Eggless Chocolate Cheese Cake With Pecan Toffee
(Utk loyang 7')
Ingredients 
(Fida buat 1 buku cream cheese-250gm) So semua bhn2 fida bahagikan kpd 4. Resepi asal menggunakan 1000 gm cheese.
For the almond biscuit base: (Yg ini fida tak ubah sukatan)
300g  biscuits, ground finely (sy guna biskut merrie dlm sepeket dan dikisar halus dgn blender)
125g melted butter
100g ground almonds

For the dark chocolate truffle and fennel seed filling: (sy tdk letak jintan-fennel)
1kg cream cheese - 250 gm cheese (sebuku)
510ml double cream ( 128 ml )
375g sugar ( 94 gm)
135g cocoa powder ( 34 gm )
85ml lemon juice ( 1/3 sdt )
1 tbsp cornflour ( 1/4 sdt )
2 tsp ground fennel seeds

Resepi toffee versi sy:
1 cwn gula
2 sdb air
2 sdb whipping cream
100 gm butter
kacang pecan yg telah dibakar - dipotong kasar dan digaul dgn toffee yg telah siap dimsk.

Cara membuat toffee:
1-Tuang air dan gula ke dlm kuali. Masak hingga gula cair
2- Sentiasa gaul gula hingga kekuningan.
3-Bila gula mula perang, masukkan butter dan gaul sebati hingga semua butter cair di dlm gula perang itu
4-Tutup segera api dan tuangkan whipping cream. Gaul sebati. Angkat dan masukkan kcg pecan serta gaul sebati.
5-Sejukkan dan boleh dijadikan topping pd apa2 kek/dessert kegemaran anda.

Cara menyediakan kek:
1. For the almond biscuit base: combine the biscuits, almonds and melted butter. Press firmly into the bottom of a greased 12-inch springform tin. Dust the sides with ground almonds if you have any left over. Refrigerate whilst you get on with the filling.
2. Beat together all of the ingredients until it has thickened. Do not overmix.
3. Pour the mix on top of the chilled biscuit base and smooth the top with a wet spoon.
4. Place the cheesecake in a preheated oven at 160 degrees Celsius for 1 ¼ hours or until firm and golden. If you find that the top of the cheesecake is going too brown, cover with foil and continue to bake.
5. Remove from the oven and allow to cool. Refrigerate for 8-10 hours.


Insya'allah kek ini akn jd antara must do dlm list kek utk musim raya dan utk majlis kenduri kendara ;)

RESEPI MARBLE CAKE ( Sumber : JoyOfBaking.Com )
Marble Cake Recipe:
5 ounces (140 grams)bittersweet or semisweet chocolate, chopped
1 tablespoon brewed coffee (optional) - Sy gunakan serbuk MOCCA dan dilarutkan dgn 2 sdb air panas.
2 1/4 cups (295 grams) all purpose flour
2 1/2 teaspoonsbaking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3/4 cup (170 grams) unsaltedbutter, room temperature
1 1/4 cups (250 grams) granulated whitesugar
3 largeeggs, room temperature

1 1/2 teaspoons purevanillaextract
1/3 cup (80 ml) sour cream or plain yogurt, room temperature
1/2 cup (120 ml) milk, room temperature

Cara membuat:

1- Panaskan oven pada suhu 180'C. Alaskan loyang 8' dgn keras minyak dan lengser dgn sedikit mentega.
2- Cairkan chocolate dan campurkan dgn MOCCA.Biarkan sejuk.
3-Ayak tepung bersama-sama baking soda,baking powder, dan garam.
4- Putar mentega bersama gula hingga kembang.
5-Masukan telur dan putar satu demi satu.
6- Kemudian masukkan esen vanila dan yogurt putar sebati.
7-Akhir sekali masukkan susu berselang tepung sebyk 3 kali.
8- Bahagikan adunan kpd 2 bhgn. Satu bhgn dilletakkan campuran coklat dan mocca.
9-Letakkan 3 sdb adunan plain diikuti 2 sdb adunan coklat dan 1 sdb adunan plain. Ulangi proses tersebut hingga habis adunan tersebut.
10-Bakar selama 45-50 minit atau hingga lidi penguji kek keluar bersih dr kek.

No comments: