Teringat lagi 20 tahun yg lalu sy akn bangun seawal jam 4 pagi utk membantu bonda mengentel dan membungkus kuih koci. Selesai membantu ibu barulah sy bersiap utk ke sekolah. Kehidupan waktu itu memang mencabar dan susah. Kerana kehidupan yg susahlah sy berusaha belajar bersungguh-sungguh hingga ke menara gading utk membalas jasa bonda. Alhamdulillah sy bersyukur dgn ujian yg lalu kerana membuatkan sy jd tabah setabah hari ini.
Ok enough my friday rambling ;)
Kita sambung ttg resepi yg sy nak share di N3 kali ini iaitu kuih koci labu bonda yg femes dikalangan org kg di tempat sy.
Kuih koci labu dinikmati bersama Kopi 'O' atau Teh 'O' mmg layan! |
Labu - disiang dan direbus
Tepung pulut lbh kurang 1 kampit (jika labu 2 kilo gunakan 11/2 kampit - Sukatan tepung bergantung pd tekstur doh. Andai doh tidak lembik maka tidak perlu lagi tambah tepung.
Sedikit garam
Cara membuat:
1- Leyek labu
2-Masukkan tepung dan sedikit garam (untuk menambah rasa lemak)
3-Setelah diuli menjadi doh, ambil sedikit doh tersebut dan masukkan inti lalu dibulat-bulatkan.
4-Rendamkan dlm minyak kelapa (supaya tidak melekat pada daun pisang)
5-Bungkus dgn daun pisang dan kukus hingga masak.
Inti kelapa:
Bahan-bahan:
250 gm gula melaka asli
11/2 biji kelapa separa matang
Cara-cara:
1-Masakkan gula melaka hingga mendidih
2-Tambahkan sedikit gula pasir (untuk menambah rasa manis)
3-Apabila renehan gula telah berbuih masukkan kelapa
4-Kacau hingga sebati dan kental.
5-Angkat dan sejukkan dahulu sebelum digentel untuk dijadikan inti koci.
No comments:
Post a Comment