Sunday, April 22, 2012

LiL Qaseh n me daily routine...

First of all, Alhamdulillah :)
Well2.. super mOm bz like a bees lately...
Hadirnya sayangku LiL Qaseh mengubah semua rutin hidup ;)

Semua kena pantas..lambat sket si kecil tu nangis like a mad hehe...

Hobi terbarunya, mengira jari ;P ( bayi umur 2 bln sebenarnya suka memerhati pergerakkan jari jemarinya)

Yeah it's not ez to be me...trust me, kekuatan iman n ketabahan membuatkn sy kuat hingga hari ini, alhamdulillah..

They can say what ever they want to say bcause they not in my shoe....but really, it's not ez to be me..SuperMoM for Qaseh Humaira. Smoga Allah permudahkan urusan sy ini...insya'allah, aamiin..

April bulan kelahiran hb, dlm kesibukan sempat baking chocolate indulgence cake. Kek ini mmg enak (jika beli di Secret Recipe 1 kilo mencecah rm80!


Jenuh memikirkan dekorasi kek, hobi hb ialah golf, so sy hiaskan dgn replika kayu golf dan bolanya menggunakan fondant. Manakala rerumput tuh menggunakan buttercream.

Kek span yg asas..baru kuar dr ketuhar. Hapi dgn kegebuan kek ini. Sebelum di belah dua dan dihias utk dijadikan kek coklat indulgence..

Thanks to blog resepi citarasawan (Kakwan). Sy ambil resepi dr situ. So sesiapa yg inginkan resepi kek ini bolehla ke blog Kak wan ;)






Thursday, March 15, 2012

Hoorayy!

Syukur dah lepas hari berpantang dan bb Qaseh pon dh 1 bln 18 hari. Sy punyalah seronok duduk bpantang di kg. Rasa taknk balik jer ke KL. Tapi ksian plak kt suami sy. Masa tunggu habeh pantang tu mcm2  rasa nak mkn. Nak mkn durianlah, kek coklat, seafood, cendol,ais krim dan mcm2 lagi hehe...mak kata ayam dah bole mkn kalo dah lepas 2-3 minggu. Apa lagi sy mkn lah aym goreng KFC nk lepas gian ;PP Bila tgk adk sy si Ain tu minum air batu lahai sedapnyerr! Tp AWAS, kalo tak syg badan langgarlah pantang datuk nenek moyang tuh. So sbb sy sygggg bangat bdn ini maka tak derla nk langgor jer pantang larang takleh minum ais tu..

Bab penjagaan luaran sy pon takler ikut sgt. Cuma berurut 3 hari, bertangas,sauna, serta berbengkung 2 minggu jer pasal sy rimas btol dgn bengkung style ikat sampai bawah punggung tuh. Susah nak ikat sendiri, susah nak buang air dan rasa tak selesalah bila duduk menyusukn si kecik tu. Param plak sy bertahan seminggu jer sebab habuk2 tuh jatuh2 ke atas muka bb bila tgh menyusukan dia. Ksian plak bb Qaseh muka dia kena ruam sebab habuk2 param tuh. Baunyer pon lahai..mmg kurenglah hehehe...
Tp satu jer sy tak skip even pas habeh 44 hari iaitu berstokin. Angin mudah masuk ke dlm bdn sy. So sy wajibon berstokin terutama waktu sejuk2 n mlm hari.

Si kecik plak ada byk pkembangan baru. Berat bdn bb dah naik lbh 5 kg. Masa g klinik utk cucuk ke sebulan tempoh hari bb Qaseh dh berat 4.2 kg. Pastu bb Qaseh dah mula kenal org dan pandai sket2 agah org yg layan dia. Cute sgt tgk dia mula senyum lebar dan bb talk gu-ga-gu-ga kat mama dia :DD Haih, bahagia sgt tgk senyuman ank sy yg pertama. Hilang semua masalah kt kepala nih hehe... Cuma satu jer yg sy risau bangat kt bb Qaseh. Pipi dia mula naik ruam susu kesan sy menyusukan bdn n tak lap dgn kain lembab. Sy tak tahu plak yg kesan susu tu mesti dilap dgn air suam :((  sedey ankku pp tak mulus pulus...dh cari info n petua kt internet kebykkannyer apabila g jumpa doktor baru ruam tu sembuh. So sy nk bwk dia jumpa doktor kanak2 mudah-mudahan ruam tuh akn sembuh.

When she smiling....bahagianyer mama dpt saksikan senyuman lebar yg pertama dr little Qaseh

Si kecik dgn Aiman abg sedara dia...tgklah muka ank sedarakku yg hyper active tu huhu...sibuk benor dia nk sorong stroller ankku. Bole diharap! hehe.. ;)



Hm..tinggal seminggu jer lg masa bcuti di kg. Tak sukanya nk naik kerja....kalaulah sy boleh bercuti 6 bln sprt Dr.Harlina (isteri angkasawan kita tu) dan dpt myusukan secara ekslusif bb dia selama cuti tuh mmg bahagianya... Apa2 pon hidup mesti diteruskan. Ada byk lg tanggungjwb yg perlu dilaksanakan sbg ibu,isteri, ank dan guru. Smoga Allah permudahkan semuanya insya'allah.

Sunday, February 19, 2012

Our little bundle of joy

Alhamdulillah tepat jam 3.06 minit ptg pada 27 Januari 2012 hari Jumaat yg berkat sy slamat mlahirkan seorg bayi perempuan. Dan sgt2 bsyukur kerana dpt mlahirkan bb sy secara normal. Pada mulanya doc sy tlh btegas akn mlakukan induce jika bayi sy tidak keluar sehingga 30hb. Ini kerana sy melahirkn ank ptama dlm usia 30-an so doc bimbang risiko berlakunya komplikasi pd bb n ibu. Suami sy pula berkali2 menyakinkan yg bayi kami akn keluar sebelum 30hb itu. Syukur, btol jangkaan suami sy bila sy mula terasa kontraksi yg pertama pd jam 2 pagi hari jumaat 27 hb itu.

Bb sy didlm rahim semasa hamil 8 bln...




Bb dan ayahnya...hb sgt terharu mendpt seorg puteri...
 Sebaik shj solat jumaat berakhir sy sudah tidak terthn lagi utk meneran. Kelam kabut nurse2 yg menemani sy membuat persediaan. Jam 2.30 ptg Dr.Daud, iaitu doktor yg mengendalikan proses sy bersalin telah siap sedia di labor room. Dgn bantuan 3 jururawat dan Dr.Daud maka jam 3.06 ptg terdengarlah suara puteri sulung sy di ruang bilik bersalin itu. Semua rasa sakit dan kepenatan meneran hilang sebaik shj melihat dan mendgr bayi sy menangis. Sprt mimpi! sprt tdk pcaya yg sy telah pon menjd seorg ibu.

My bb, 1st day @Pusrawi Hospital



Apa yg mampu sy katakan ialah sy sgt2 bersyukur pd Allah kerana sy dan bayi selamat. Alhamdulillah segala puji bg Allah yg menjdkan ank sy sihat serta sempurna anggota tubuhnya. Smoga puteri sy ini akn menjd ank yg solehah dan bijak. Itulah impian sy dan suami atas kurniaan yg tidak ternilai ini. Untuk suami sy, inilah hadiah yg tdk ternilai dr sy utk beliau yg sememangnya mengimpikan seorg puteri.

Friday, December 16, 2011

Counting the day...

Hallo...buat masa nih takder N3 masakan sbb sy sdg menghitung hari utk bersalin. Walau pon ada lbh kurang sebln lg (my due is on 31 Jan 2012) tp dah mcm2 rasa...berdebar2, bimbang, takut dsb...tp kengkwn yg tlh melalui proses bersalin semua menyatakan itu perasaan yg normal dikalangan wanita yg first time pregnant. Sy perlu bersikap positif dan tenangkan diri. Selain itu sentiasa berdoa agar dipermudahkn proses bersalin nanti.

Encik HB outstation ke Sarawak n Sabah atas urusan kerjanya n my bro sdg bercuti semester so sy stay di rumah bonda. Maklumlah sdg sarat nie bahaya plak stay alone at home.

Di rumah bonda sempat lagi 'mak buyung' nie berSnap2 dgn darling D3K dia hehehe...dh lama tak bermanja dgn my darling Nikon D3K tu..

Yg menjd 'model terjun' sy of course lah my lovely niece si Fatiha tuh ;P n bkground was my dad's garden hehe...

Then, kbtolan besday adik si Fatiha, nephew Fateh on 11/12/11(what a nice number huh?) So celebrate skalilah but unfortunately mak Ngah dia nih tak dapek nk buek kek yg 'cute mute' disebabkan keadaan yg 'membuyung' nih :(( so den pi beli sajerlah. Seb baik dpt kek 'Ben10'. Kang main suka budak fateh tuh dpt kek Ben10 dia...   



So peeps, here some of my pictures...



My lovely niece...tiap pg tanya ttg my 'bb' dlm perut.
Fatiha: "Mak na, bb ker dlm tu??
Mak Na(Ngah): Yerla..bb duduk dlm perut dulu..nnt bb dh kluar Tia tlg buaikan yer?
Fatiha: "Ok...sambil ketawa riang....bb tidur ker??
Mak Na: "Ah'ah...tp dh bangun sebab dgr suara kakak (Tia kami panggil kakak)
Fatiha: "Ohww......" sambil membulatkn matanyer yg sepet tuh..

Cantikkn bunga2 kuning tu?? ayah yg tanam..apa2 yg dibalingnya insya'allah hidup subur..tgn org2 tua kan..

Si cilik yg pandai berposing ;)
  
Besday nephew fateh (adik Fatiha) yg lebih2 si kakaknyer hehehe.. ;) Besday kakak comin soon...on 26th dec ok. Tgkla kalo mak buyung nie larat bolelah buat kek "PRINCESS" permintaan kakak ;))







Friday, November 25, 2011

Trimester terakhir yg mendebarkan: 30 weeks

Minggu nie adalah minggu ke-30 kehamilan sy.Time fly so fast ya..dr 6 weeks kehamilan sy skrg dh masuk minggu 30. Alhamdulillah bersyukur pd Allah so far sy n my lil one di dlm tu sihat. Semlm bertemu O&G sy Dr. Daud. Mcm biasa kena bebel dgn dia huhu.. katanya "Kamu nie kurang zat besi n kalsium..bla2..." Sy tersenyum sumbing bila kena marah dgn doc. Mmg sy slalu failed nk minum 2 gelas susu coklat ANMUM tu tiap ari. Selalunya sy minum 1 mug waktu pagi atau mlm sblm tidur. Ada org kata minum susu bb jd besar...hm...tp bg sy minum susu utk kepentingan pembesaran bb n ibu juga. Apa2 pun mesti kena minum susu! So berazam lg 2 bln nie mesti minum 2 cwn by hook or crook, insya'allah. Tp sy perasan kalo sy minum susu mesti pastu rasa nk buang air besar terutama yg perisa asli sebab tu sy tukar minum perisa coklat. Selain tidak muak rasanya pon lbh sedapla huhu...

Nak, mama menunggu kelahiranmu dgn sabar...mama akn merindui saat2 bersamamu waktu kau didlm rahim mama..menemani mama waktu susah dan senang...semoga Allah permudahkn segalanya..amin.

Masa jumpa doc sy bgtaw yg sy nak tgk scan bb sy dlm bentuk 4D. Nak taw apa doc ckp? 'Kamu kalo nak tgk tak bole berniat nnt bb kamu malu kt dlm tu.." Eh mmg betul apa yg doc Daud bgtaw tu. Bila scan my lil one mmg cover muka dia dgn tgn :( ...Hm dlm hati sy, " Baby ***** nie pemalu yer dgn doc.. " (sy n hb mmg dh ada nama utk dia tp kami berdua jer panggil nama tu, insya'allah jika selamat semuanya baru akn dimaklumkan nama our lil one tu..)


My little one...nmpak wajah dia sikit jer...tgn my bb cover sebelah mukanya, n sometimes dia hisap jarinya.. pemalu rupanya ank mama nie yer :)

Sekejap jer my Jr. tu angkat tgn dia,hisap jari sekejap pastu cpat2 dia tutup lagi muka dia hehe....Sy ada terbaca artikel dlm blog kehamilan bahawa hubungan ibu dgn bayi akn lg kuat apabla melihat monitor semasa proses scan dilakukan. Ya, perasaan sy waktu itu sgt terharu...semoga si kecil sy selamat dilahirkn dan sy dpt menatap wajahnya yg suci itu..insya'allah amin... Doc juga bgtaw yg rambut dia dh tumbuh tp sikit2..hehe..teringat gambar my hb masa dia baby dulu..rambut sejemput jer..agaknya kalo si kecil nie rambut sikit ikut ayah dialah tu ;) Tetapi sy tetap bimbang sbb doc Daud bgtaw kedudukan bb belum turun ke bawah sepenuhnya disebabkan bentuk rahim sy.Jika keadaan songsang ini berterusan sehingga 9 bln kemungkinan besar sy akn di Czer... Doc bgtaw sy byk2kn pujuk bb n berdoa semoga kedudukan bb turun ke bawah. Dia tdk benarkan pergi berurut dan sebagainya kerana risiko sgt tinggi. Jd sy ikut jerla nasihat doc kerana mereka lbh arif dan pakar. Pd sy melahirkn secara normal atau Czer, yg penting kedua2nya slamat, ibu dan ank.

Skrg sy mula membeli sedikit brg2 baby sebab mak sy kata dah masuk 7 bln bolelah beli apa2 yg penting sprt baju dan kelengkapan yg lain. Stand-by sbb manalah taw berlaku kelahiran awal..doc pon ada bgtaw ttg hal itu. Sempatlah sy shopping dgn hb beli baju newborn 3 psg, mitten n booties serta lampin. Blanket n towel dan yg lain2 tu next shopping plak huhu...bkn nk beriya2 sgt tp baik bersedia apa2 yg patut...dh masuk 9 bln barulah beli lg apa2 yg nak ditambah. Hm... masa dh cukup bln nnt sy bz nak naik kerja mmg takder masa nak g shooping tambah lg dgn tak larat nk bwk badan nie ;)


Suka bj tu sbb pink kaler n gambo cupcakes ;), tk sangka brand Modernmom ada jual bj bb ada size newborn plak tu. Tp tk byk koleksi. Sock tu pon sy suka bangat sbb poka dot huhu ;))




Purple sock nie pon sgt comel! Sy berkenan dan beli gak nnt bole padankn dgn bj bb kaler purple hehe ;) [mama bb yg lbh2 nih ;PP ]

Yg ini face towel for bb. Jln2 kt Parkson nk window shpg tgk apa SALE yg ada utk kelengkapan baby dan ternmpk face towel yg cute mute nih. Belilah satu huhu ;)










Monday, November 21, 2011

Masak lemak pucuk paku tempoyak berudang

Haih time preggy mcm2 la tekak nk mkn. Kalo kt kg tentu mak jd mangsanya kena mskkn utk sy (bila lg nk bermanja dgn mak kan huhu..) Sy slalu belanja brg2 basah di pasar belakang umah. Semuanya lengkap kt situ. Baru sethn kompleks komuniti tu dibina dan pasar lama telah berpindah ke situ. Jd mudahlah penghuni yg menetap di kwsn umah flat n apartment yg berhampiran nak bershopping di pasar basah sbb mmg sgt dekat. 2-3 minggu lepas sy dok mencari tempoyak kt gerai makcik yg slalu jual ulam2,telur itik dll. Sy tanya tempoyak makcik tu kata.." lahai.. tak ada musim skrg nie nak...." Hm sy frust, huhu...encik abg kata kt pasar Chow Kit maybe ada. Tp sy kata takperla nnt kalo ada rezeki adalah tempoyak tuh. Mmg rezeki sy, baru2 nie mcik gerai tu simpankn tempoyak khas utk sy. Agaknya dia ksian tgk sy mak buyung teringin nk mkn tempoyak hehe...alhamdulillah tertunai gak hajat di hati nk mkn msk lemak pucuk paku tempoyak berudang. Sy kalo dh dpt mkn tu puas hatilah n tak adalah msk slalu menu nie. Tp encik abg mmg suka msk yg mcm nie. maklumlah org nogori lah katakan. Cuma sy taknk biasakan sbb kolestrol yg tinggi tak elok utk kesihatan dia....Moralnya  bila  mkn nie nk kena beringat gak...makan berpada2...makan untuk hidup bukan hidup untuk makan hehe...   ;)

Kalau ada udang galah lagi best! hehehe....


MASAK LEMAK PUCUK PAKU TEMPOYAK BERUDANG

BAHAN:
1 ikat pucuk paku
udang secukupnya
1 santan cair
2 cawan santan pekat
4 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
2 batang serai*
10 biji cili padi (tak suka pedas kurangkan)*
segenggam ikn bilis*
1 sdb serbuk kunyit
2 sdb tempoyak
garam,gula dan asam gelugur secukup rasa

Cara membuat:
1- Tumbuk kasar semua bahan yg bertanda *
2-Campurkan santan cair dgn bhn2 yg ditumbuk dan juga udang ke dalam periuk
3-Masukkan pula tempoyak, asam gelugur, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
4-Masukkan santan pekat dan pucuk paku, sentiasa kacau utk elakkan santan pecah.
5-Apabila hampir mendidih tutup api dan bolehla dihidangkan bersama nasi panas,sambal belacan dan ulaman.


Caramel Bread Puding With Custard Sauce

Cuti sekolah hujung tahun dah pon bermula. Sehari sebelum sek tutup sekolah sy mengadakan annual dinner utk academic n non-academic staff di Royal Lake Club. Sy enjoy mkn ala buffet masa dinner tu. Menu bg sy walaupon tak pelbagai sgt tp oklah ada tosay,beef steak,salad,nasi kerabu dan lauk pauk ala indian style. Teringat2 plak dessert bread puding yg enak semasa dinner tempoh hari. So weekend lepas sy pn buatlah bread puding for the first time! ;) slalu dgr org kata mudah jer buat resepi nie. Jika di rumah kita ada roti yg terbiar atas meja tuh tak habis n expired mcm tu jer lbh baik kita buatkn bread puding :) dessert nie sesuai utk minum pagi dan petang. Jika mkn panas2 lebih enak lg ;)



Sy surf punya surf kt tenet nie jumpalah satu resepi dari Yani di myresepi. Nmpk menarik hasil dr review frm rakan2 yg telah mencubanya. So sy pun trylah buat n hasilnya mmg enak! worth it! ;) Jika kurang suka manis bole kurangkan gula. Resepi asal tdk ada sos kastard ttp sy tambahkn sendiri sbb rasanya bertambah enak dgn sos kastard nie.

Fresh flower on sunday morning...i loikee it!


En.HB mkn sampai 2 potong, sy taknk dia mkn byk2 sebab dessert nie manis n kolestrol pon byk sbb ada telur huhu..tp cik abg nmpknya suka bread puding nie *sigh*

Selalu ckp dgn Mr.HB bila nk bg sy sejambak fresh flower?? hb akn reply baik bg coklat bole mkn dear ;)...hm... (" ,)>



Resepi Butter Bread Puding (adaptasi dr Yani myresepi)

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • *Karamel*
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar air
  • 2 sudu besar air suam
  • ---------------------------------------
  • 3 keping roti
  • sedikit butter
  • 4 biji telur
  • 600ml susu cair/susu segar
  • 8 sudu besar gula halus
  • sedikit esen vanila
  • sedikit kismis(optional)

Cara-cara

  1. Sapukan acuan dengan butter. Panaskan oven hingga suhu 180C
  2. Sapukan roti dengan butter. Kemudian toast roti selama 3-4 minit. Potong roti sebesar 1-2cm. Ketepikan.
  3. Sediakan karamel. Masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk. Panaskan sehingga perang. Kemudian tutup api dan tambahkan 2 sudu besar air suam. Masukkan karamel ni ke dalam acuan yang telah disapu dengan butter tadi. TIP: Masa mula-mula panas gula tu jangan kacau sehinggalah gula nampak perang. Lepas tu bolehlah dikacau sehingga warna perang yg diinginkan.
  4. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masuk bahan-bahan ikut urutan supaya senang nak sebati. Kemudian tapiskan sebatian ini ke dalam acuan yang ada karamel tadi.
  5. Letakkan kepingan roti yang dah di toast tadi dan juga kismis ke dlm no.4.
  6. Bakar acuan itu secara bain marie (dulang kek diletakkn dlm bekas yg berisi air) dan bakar selama 40-45 minit.

Sos kastard


Resepi sos kastard
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin air
4 sudu tepung kastard
gula secukup rasa (fida letak 6 sudu besar gula)
secubit garam

Cara membuat:
1- Campurkan susu,gula, tepung kastard,garam dan air dalam periuk.
2- Sambil jerang atas api yg kecil kacaukan bancuhan tersebut sehingga menjadi sedikit pekat. Jgn biarkn atas periuk mesti selalu kacau.
3-Apabila telah pekat, angkat dan sejukkan.