Friday, December 7, 2012

Kisah murtabak

Kali nie nak citer ttg juadah savoury yg menjd kegemaran semua iaitu murtabak. Selain popular waktu bulan puasa, murtabak juga ada bermacam-macam versi. Ada murtabak Singpura, murtabak mamak,dan sebagainya. Kt hometown Fida mmg ada sebuah restoran murtabak Singapura yg popular. Sy pernah try mkn ternyata mmg enak.

Sepanjang cuti sekolah nie Fida dok kt umah parent di hometown Fida. Hati terasa tenang dgn kehidupan di sini. Memang sy dah berniat mahu menikmati sepenuhnya  percutian hampir 2 bulan ini dikampung tercinta bersama si kecil Qaseh.Tapi tulah, nak buat hobi 'baking' banyak peralatan dan bahan yg tidak ada. Misalnya whipping cream. Skrg kan tgh sibuk semua blogger dan peminat dunia masakan menghasilkan crepe durian. Semua dok tayang kt pasebok hehe...So Fida pun nak gak try buat sementelah durian dari Segamat tgh byk melambak org jual kt Muar skrg nie. Malangnya tak dpt nk beli ingredient yg utama dalam kuih tu sebab kt pekan tak ada dijual..  :(  bhn yg sy maksudkan tu ialah whipping cream.  Kat bando (sebutan org Muar) ada tp kena cari di kedai pembekal bahan kek. Nantilah Fida akn cuba usahakan untuk mencari whipping cream tu. Bila dah jd bolehla kongsikan di blog nie.

OK, tak maw citer byk2, N3 kali ni nk masukkn resepi murtabak maggie yg sy dah cuba. Resepi amek dr blog DTS yg glemer tula hehe..sebenarnya anak2 buah Fida suka sgt nk mkn maggie. Daripda diorg mkn maggie yg perencahnya tak berkhasiat baik Fida beli jer mee maggie Cintan dan buatkan diorg murtabak. Oklah nmpknya diorang suka ;)


Tak ada cuka kt umah mak, so mkn jerlah dgn sos :)



MURTABAK MAGGIE 
(resepi asal : Dapur Tanpa Sempadan -Mat Gebu)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket mee segera MAGGI perisa kari
2 biji telur
150 g daging cincang
1 biji bawang besar, cincang
1 cm halia*
1 ulas bawang putih*(*tumbuh lumat)
1 camca teh rempah kari daging
1 pokok kecil daun bawang, hiris halus (Fida tak letak)
1 biji cili merah, hiris halus (Nie pon tak letak sbb budak2 tak mkn pedas)
1 biji cili hijau, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam

1 camca besar mentega
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak
Fida campur sayur campur (menderhaka sket dr resepi asal hehe)

BAHAN BAWANG JERUK :-)
1 biji bawang besar
1/4 cawan cuka makan
1 camca besar sos cili
1 camca besar gula
Secubit garam (jika perlu)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK JERUK BAWANG :- Bawang besar, dikupas, cuci dan hiris halus2. Satukan bersama cuka makan, cili sos, gula dan sedikit garam jika perlu. Kacau rata dan simpan dalam peti sejuk 20 - 30 minit.
  2. UNTUK MERTABAK MAGGI :- Asingkan mee segera dari rencahnya. Celur mee segera tadi hingga lembut, toskan dalam tapisan dan biar sejuk. Panaskan mentega, tumis bawang besar hingga perang, masukkan rempah kari, perencah mee maggi, serbuk lada hitam dan daging cincang. Kacau rata dan tuang air, masak dengan api perlahan hingga hampir kering. Tambah hirisan cili merah, hijau dan garam secukup rasa. Matikan api.
  3. Dalam satu mangkuk, masukkan 1/2 bahagian mee, 1/2 bahagian daging dan 1/2 bahagian hirisan daun bawang, gaul rata. Pecahkan 1 biji telur, kocok sedikit dan tuang dalam mangkuk berisi bahan2 tadi. Kacau rata dan tuang ke dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak masak.
  4. Masak dengan api perlahan sehingga permukaannya mengeras (nak cepat tutup sekejap), dan terbalikkan. Masak untuk 1 - 2 minit lagi hingga kuning keemasan. Alihkan ke dalam pinggan. Buat kaedah yang sama untuk baki bahan2 tadi.
  5. Potong murtabak maggi tadi ikut kreativiti masing2 

No comments: