Sunday, July 22, 2012

Ramadan yang bermakna

Alhamdulillah, bertemu lg Ramadan Al-Mubarak. Cepat jer masa berlalukan? Last year sy dpt berpuasa penuh walaupun hamilkan Qaseh 5 bln. Tahun ni plak berpuasa dgn kehadiran si kecil tentulah lbh bermakna lg utk sy dan hb.Selain itu rumah baru utk kedua orgtua sy dh pon siap dan kami semua gembira dpt menduduki rumah baru tu pd 1 ramadan semlm. Bahagia melihat kegembiraan kedua orgtua sy yg seronok dpt sebuah rumah baru yg ditunggu sekian lama. Ya, bahagia bkn shj bersandarkan pd harta benda dan sebagainya. Sebaliknya bahagia ialah bila kita gembira dpt menyebabkn org lain gembira.

Sebelum blk ke kg myambut bln puasa yg kebetulan jatuh pd hujung minggu, sy sempat membakar kek lapis Sarawak. Dah lama sy tak melapis. Bila dh start jer melapis wah pasni insya'allah ada jerla kek lapis yg lain yg akn myusul. Bkn apa dh lama tak melapis sbb hamil last year n awl thn bersalin so takder masa nak buat ratu kek utk segala kek nie hehe...maklumla nk melapis ni memerlukan kesabaran yg tinggi. Syukur jd gak kek lapis india atau lbh dikenali dgn panggilan kek lapis Cadbury. Rasa kek ni mmg sedap!



Bunga orkid ayh tanam....
Alhamdulillah Ramadan 1433 n Syawal ini dptla orgtua sy beraya di rumah baru mereka 
Lil qaseh bersama sepupu sepapat @ rumah baru nenek...

Resepi kek lapis India@Cadbury


Bahan-bahan: loyang 9" x 9"
  • 450g mentega berkualiti tinggi 
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum (diayak)
  • 220g gula halus
  • 10 biji telur 
  • 100g tepung biskut marie
  • 65g serbuk horlicks
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury
  • pewarna kuning - optional
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  5. Ambil 7 sudu besar adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  6. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga. 
  7. Sejukkan kek sebelum dipotong.





No comments: