Sunday, May 27, 2012

Chiffon Cream Cheese

Gebu, muai dan enak dimkn bersama teh O kala petang hari. Itu yg boleh digambarkan ttg kek chiffon. Sy antara peminat kek jenis ini. Intai dapur Rima dan ternmpk resepi chiffon yg mnggunakan krim cheese. Teruja lalu sy mencubanya. Alhamdulillah menjadi :)

Sy tambahkn choc chips pd kek chiffon ini. Rasa lemak manis keju dgn coklat chip tu mmg la sedap ;)

Kek Chiffon Keju Krim
Adunan utk loyang chiffon 21'

Bahan-bahan:
70 gm susu segar
65 gm cream cheese
30 gm mentega
75 gm tepung kek/superfine
1/4 sdt baking powder
4 kuning telur
1/4 sdt garam

4 telur putih
1/4 sdt cream of tartar
85 gm gula kastor

Kaedah:
1-Panaskan oven pada suhu 175'C
2-Cairkan mentega, cream cheese bersama susu secara kaedah 'double boil'-ketepi dan sejukkan.
3- Ayak tepung bersama baking powder
4-Pukul dgn whisk tgn kuning telur bersama garam. Masukkan campuran mentega cair dan guna mixer utk memukul campuran ini.
5-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
6-Pukul telur putih,gula dgn cream of tartar hingga 'soft peak'.
7- Ambil 1/4 bahagian putih telur campurkan ke dalam campuran kuning telur + mentega cair.
8-Putar perlahan dgn senduk tgn buat kaedah kaup-balik (jgn terlebih digaul.Gaul perlahan hingga rata shj)
9- Masukkan pula baki putih telur dan chocolate chips, gaul rata.
10-Tuangkan ke dlm loyang chiffon 21' yg telah dilapik kertas baking dan di gris dgn mentega.
11-Bakar selama 40-45 minit.


No comments: